Inflatia, somajul si criza in evolutia economiei Romaniei dupa 1990

Trimis la data: 2014-01-27 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Evolutia economiei romanesti dupa anul 1989 a fost dominata de un
declin continuu. Un element subiectiv care a determinat hotarator evolutia
economiei romanesti la constituit mediul economic. Acesta poate determina
si stimula aparitii de pierderi atat la nivel microeconomic cat si la nivel macroeconomic.

Structura si modul de manifestare a mediului economic a generat
aparitia de noi intreprinderi cu pierderi atat in sectorul public cat si in cel privat, care isi va pune amprenta asupra starii de ansamblu a economiei si in intensitatea crizei. Luand in considerare mediul economic, se poate spune ca tranzitia Romaniei este de fapt o tranzitie prin criza.

Cu unele exceptii, se constata ca indicatorii noului sistem economic
sunt necorespunzatori ca nivel si dinamica. Astfel, economia reala cu o
oarecare inviorare intre anii 1994 si 1995 a avut un regres continuu, fenomen insotit de o inflatie care a atins varfurile in anii 1993 si 1997. Declinul productivitatii muncii in industrie si constructii s-a reflectat in diminuarea produsului intern brut .

Productivitatea muncii in ramurile industriei a avut un caracter
oscilant, influentand negativ industria, produsul intern brut si ocuparea fortei de munca . Chiar daca in unele perioade, produsul intern brut a crescut, aceasta s-a manifestat printr-un proces de crestere economica de recuperare in raport cu nivelul anului 1989. Pe toata perioada analizata, evolutia PIB a fost determinata de evolutia productivitatii sociale a muncii.

Cresterea sau diminuarea PIB au fost determinate de productivitate care reprezinta factorul intensiv al contributiei populatiei ocupate la rezultatele activitatii economice (vezi anexa 6). Analizand corelatia dintre PIB si productivitateasociala a muncii, rezulta ca pe viitor este necesar ca economia romaneasca sa se modernizeze pe baza investitiilor pentru a se asigura o evolutie ascendenta a
rezultatelor macroeconomice precum si a nivelului de trai al populatiei.

Dinamica produsului intern brut evidentiaza de fapt politicile
economice promovate in perioada analizata.
Diminuarea accentuata a resurselor interne pentru consum si
dezvoltare s-a datorat scaderii eficientei elementelor potentialului economic,in primul rand a resurselor de munca.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.