Influenta Bibliei asupra alfabetizarii femeii medievale

Trimis la data: 2014-02-12
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: cojocariu_cristina.22
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Imaginea Sfintei Ana care o invata pe micuta Maria(Fecioara Maria) sa invete sa scrie sis a citesca arta cultura feminine din traditia crestina medieval . Este posibil ca aceasta imagine sa fi influentat viata femeilor mai tarziu , in mod religios rolul mamelor in educatia copilului esentiala .Prin intermediul imagini biblie in care Sfanta Ana o invata pe Maria sa citesca , asa a luat nastere corespetiva comform careia femeia are un rol important in in viata intelectuala, cu ajutorul literaturii.
In predicile bizantine din perioada secolelor VIII-X, Maria este descrisa ca avand intelepciunea zeitei Atena, din panteonul elen. In secolul al XIII-lea, sfantul episcop dominican Albert cel Mare, sustinea ca Maria este maestru in cele sapte arte liberale (gramatica, dialectica, retorica, geometria, aritmetica, astronomia si muzica).

In reprezentarile iconografice ale Bunei Vestiri din perioada medievala, fusul pe care Maria il tine in maini va fi inlocuit cu o carte. In anumite reprezentari, cartea este deschisa la Isaia, unde se poate citi profetia despre venirea pe lume a lui Iisus Hristos "Pentru aceasta Domnul meu va va da un semn: Iata, Fecioara va lua in pantece si va naste fiu si vor chema numele lui Emanuel" (Isaia 7:14).

Ideea ca in ajunul Bunei Vestiri, Maria ar citi acest text din Isaia, a fost raspandita de catre calugarul Nicholas Love (sec. XV), care a tradus in engleza medievala lucrarea lui Pseudo-Bonaventura numita Meditationes Vitae Christi, scrisa cu putin timp in urma.

In conceptia medievala, alfabetizarea Mariei ar fi avut loc in Templu, asa cum erau alfabetizati si copii din perioada medievala in manastiri. Ca exemplu avem reprezentarea pe sticla a Mariei din Catedrala Notre-Dame de Chartres (secolul al XIII-lea). Acolo, Maica Domnului sta in fata profesorului alaturi de alti elevi.

Sfanta Ana este reprezentata iconografic pentru prima oara in anul 650, pe peretele vestic al prezbiteriului bisericii romane Santa Maria Antiqua. Imaginea Mariei avand-o drept profesoara pe mama sa Ana, apare pentru prima data in secolul al XIV-lea pe teritoriul Angliei. Scena o putem intalni in frescele bisericilor, in picturile pe sticla, sculpturi sau in manuscrisele cu miniaturi. O imagine de sinteza a celor doua reprezentari marianice o putem gasi pe vitraliile catedralei italiene de la Orvieto (secolul al XIV-lea). Acolo, invataturile Anei catre Maria au loc in templu. Reprezentarile in care din scena lipseste cartea, sunt rare.

Imaginea Mariei care primeste invataturi de la mama sa Ana, ne ofera o simbolica aparte in arta religioasa medievala. Joseph Braun este de parere ca obiectul principal al reprezentarii il constituie cartea, in care apar pasaje din Vechiul Testament. Aceste pasaje arata la intruparea lui Iisus, care in anumite reprezentari iconografice apare alaturi de Maria si Ana. In arta medievala tarzie, Sfanta Ana simbolizeaza cultul familiei si al fertilitatii feminine.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.