Influenta aviara

Trimis la data: 2007-05-28
Materia: Medicina
Nivel: Liceu
Pagini: 19
Nota: 7.76 / 10
Downloads: 588
Autor: Antonia teodosiu
Dimensiune: 1317kb
Voturi: 70
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Patogenitatea tulpinilor de Influenza virus aviar este corelată cu structura antigenică, mai ales cu tipul de hemaglutinină şi cu situsul de clivaj al acesteia. Astfel, tulpinile de virus a căror hemaglutinină poate fi clivată de proteazele mai multor tipuri de celule sunt tulpini înalt patogene (highly pathogenic avian influenza HPAI), iar tulpinile de virus a căror hemaglutinină este clivată de proteazele unui număr limitat de celule sunt slab patogene (low pathogenic avian influenza LPAI). În focarele de influenţă aviară tulpinile LPAI suferă mutaţii şi se transformă în tulpini HPAI de influenza virus.
Rezervorul de virus

-este reprezentat de palmipedele sălbatice migratoare, dar şi de alte păsări sălbatice acvatice, care diseminează virusurile pe distanţe mari. Astfel, virusul H5N1 al influenţei aviare a fost semnalat prima dată în Koreea de Sud în 12.12.2003, s-a răspândit în sud-estul Asiei în anul 2004, a ajuns în Rusia în anul 2005 (24.07), iar în acelaşi an a fost diseminat în Europa, de la est spre vest. În ţara noastră, primul focar de influenţă aviară a fost semnalat în 7.10.2005 în localitatea Ciamurlia de jos, jud. Tulcea. Ulterior au fost semnalate 54 de focare în sud-estul ţării, iar la mijlocul lunii mai, influenţa a reapărut la ferme de pui de carne din judeţul Braşov. Concomitent au fost semnalate numeroase focare în localităţi din centrul, estul şi sudul ţării, inclusiv în capitală.

Sensibilitate

Dintre speciile de păsări, de interes economic, cele mai sensibile sunt curcile şi găinile, celelalte specii au sensibilitate redusă, iar cele mai multe sunt receptive (palmipedele).

Cale de patrundere

Virusul pătrunde în organism pe cale respiratorie (frecvent), rar pe alte căi, iar transmiterea este orizontală prin surse primare, secundare şi vectori animaţi şi neanimaţi. Transmiterea verticală este discutabilă.

Transmiterea

Păsările vândute în pieţe pot ajuta la răspândirea virusului
Virusul este transmis prin intermediul păsărilor moarte, apei contaminate şi al
secreţiilor păsărilor bolnave. Odată infectate, atât păsările domestice cât şi cele sălbatice (inlcusiv găinile, raţele, gâştele, curcanii şi porumbeii) se pot îmbolnăvi şi muri.

• Pene/ fulgi: păsările care vin în contact cu o pasăre bolnavă pot lua virusul de pe penele acesteia
aer: virusul se poate transmite prin inhalare
Fig. 1
• Fecale: un singur gram de fecale contaminate poate infecta până la un milion de păsări
• Gheare: păsările se pot infecta prin gheare dacă merg pe pământ contaminat.

Situaţia epidemiologică internaţională a influenţei aviare constituie un imens pericol pentru întreaga lume, dar îndeosebi pentru România, datorită particularităţilor geografice, respectiv Delta Dunării şi fenomenul migraţiei păsărilor, considerate rezervorul natural de virus al influenţei aviare, precum şi a situării faţă de ţările în care evoluează această boală.

În România, există două culoare mari de migraţie a păsărilor de ţărm: din nord (mai ales din Marea Baltică) şi din sud (Delta Nilului, Dakkar)spre Delta Dunării sau alte lunci din sudul ţării. Dinspre nord (Marea Baltică), dar posibil şi din est (Marea Caspică) migraţia păsărilor ameninţă teritoriul României cu gripa aviară, iar dinspre sud cu virusul encefalitei West Nile, care se manifestă tot mai frecvent, fiind transmis de ţânţari (la animale şi la om). Virusul a infectat cel putin 275 de oameni in 13 tari incepand cu 2003 si a ucis cel putin 167 dintre ei in 10 tari, sustine Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Caractere epidemiologice

Frecvenţa pandemiilor de gripă, decese estimate
Influenţa aviară evoluează epidemic şi pandemic cu morbiditate şi mortalitate de 100% la curci şi găini în cazul focarelor produse de tulpini HPAI.

Oamenii de ştiinţă se tem că am putea asista în curând la o epidemie de gripă la nivel global în rândul oamenilor, motivul fiind acela că astfel de epidemii se produc de trei sau patru ori pe secol. Asadar putem vorbi de o reemergenta a bolii.

Virusul gripal de tip A poate infecta o mare varietate de mamifere, inclusiv: omul, pasari, porci, cai, foci, balene, fiecarei specii fiindu-i caracteristic un anumit subtip de virus.
Învelişul extern al particulei virale - numit pericapsidă, este de natură lipoproteică şi prezintă pe suprafaţă două tipuri de spiculi, alcătuiţi din hemaglutinină (H) şi neuraminidază (N) (vezi figura 5). Hemaglutinina (H) joacă un rol important în adsorbţia virusurilor pe suprafaţa celulei - gazdă şi în realizarea infecţiei virale, iar neuraminidaza (N) este o enzimă care determină eliberarea virusului din celule şi conferă capacitatea de a se răspândi repede.

Tipuri de virusuri aviare:

- Virusul gripal A H5 poate avea, potential, 9 subtipuri diferite. Sunt cunoscute forme cu patogenitate crescuta sau patogenitate scazuta. Infectii cu virusul H5 au fost documentate la oameni la care determina cazuri severe de boala cu risc letal. Tulpina H5N1 merita o atentie speciala, deoarece sufera mutatii continuui si rapide, avand o mare capacitate de a achizitiona gene de la virusuri gripale si infecteaza alte specii de animale. Are o patogenitate ridicata si poate provoca boala severa la oameni. Pasarile, care supravietuiesc infectiei cu H5N1, excreta virusul pentru cel putin 10 zile oral si prin fecale (12).

- Virusul gripal A H7 se poate prezenta potential ca 9 subtipuri diferite, poate fi cu patogenitate crescuta sau cu patogenitate scazuta. Infectiile cu virus H7 sunt rare la oameni dar pot apare la persoanele care au avut contact cu pasari infectate. Boala se poate manifesta prin conjunctivita si/sau manifestari de infectie de cai respiratorii superioare.

- Virusul gripal A H9 poate avea, potential, 9 subtipuri diferite. Este identificata doar forma cu patogenitate scazuta. Au fost confirmate 3 infectii cu virus H9 la oameni.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.