Influenta limbii engleze asupra limbii romane actuale

Trimis la data: 2012-12-10
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 22
Nota: 7.31 / 10
Downloads: 1
Autor: Stelianna stelianna
Dimensiune: 35kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Manifestarea fenomenului de anglicizare si in tara noastra se datoreaza conditiilor social-politice actuale precum si largirii relatiilor economico - financiare cu lumea occidentala, cuvintele englezesti fiind utilizate de specialisti pentru comunicarea si informarea in toate domeniile de activitate (unde sunt preferati termenii originali), precum si de vorbitori, care au tendinta de a practica limba engleza ca limba internationala de comunicare.
Pornind de la influenta limbii engleze exercitate la toate nivelurile limbii, lucrarea se bazeaza pe cercetarea terminologiei economice romanesti din perspectiva variatelor ipostaze de utilizare a imprumuturilor din engleza, ce demonstreaza dificultatile de adaptare la sistemul limbii romane datorate deosebirilor majore dintre cele doua limbi.

1. Primul capitol contine cateva precizari teoretice privind diferitele acceptiuni cu care sunt utilizate notiunile limba si limbaj.
Fenomen deosebit de complex, limba evolueaza permanent, schimbarea fiind marcata de dezvoltarea interna a sistemului, precum si de influentele datorate relatiilor cu alte limbi in decursul timpului.
Influenta unor limbi asupra altora - la nivel lexical, fonetic si morfologic semantic - are ca punct de plecare componenta lexicala a limbii, cele mai multe si mai directe interferente manifestandu-se la nivelul vocabularului.

In evolutia sa istorica, limba romana a intrat in contact cu diverse limbi de la care a asimilat cu mare usurinta numeroase cuvinte necesare cerintelor comunicative ale vremii. Integrarea cuvintelor straine in procesul de comunicare a pus pe de-o parte, problema adaptarii acestora la structura lingvistica influentata, iar pe de alta parte, problema schimbarilor pe care le antrenneaza in organizarea lexicala a limbii romane, in functie de structura fonetica si gramaticala, fiecare influenta straina manifestandu-se in mod specific.

In functie de conditiile de realizare a contactului dintre doua limbi, influenta afecteaza diferentiat diversele ipostaze functionale si stilistice ale limbii receptoare. In utilizarea ei actuala, limba romana este afectata de influenta engleza in diversele ei forme de manifestare. Unul dintre domeniile puternic si complex afectate este cel economic, cel asupra caruia s-a realizat cercetarea pe care se intemeiaza lucrarea propusa ca teza.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.