Influenta potentialului de oxidoreducere

Trimis la data: 2009-12-09 Materia: Chimie Nivel: Gimnaziu Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 20
Autor: Mada Dimensiune: 21kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Potenţialul de oxidoreducere a unui substrat poate fi definit prin uşurinţa cu care acesta pierde sau câştigă electroni.Este abreviat POR,O/R sau Eh.Când electronii sunt transferaţi de la un compus(agent reducător) la altul(agent oxidant), între cei doi compuşi se creează o diferenţă de potemţial electric ce poate fi măsurată cu un instrument adecvat şi exprimat în mV.

În funcţie de substanţa care constituie acceptorul de electroni în procesele metabolice desfăşurate de microorganisme, acestea sunt clasificate în:

a)Microorganisme strict aerobe care necesită O2 ca acceptor final de electroni şi care nu au posibilitatea de a utiliza calea fermentativă.Ele dispun de catalază şi superoxid-dismutază (SOD) pentru a elimina peroxidul şi superoxidul. Bacteriile din genul Pseudomonas, Micrococcus, Bacillus, Acinetobacter,bacteriile acetice şi nitrifiante, drojdiile oxidative şi mucegaiurile sunt incluse în categoria microorganismelor strict aerobe. Ele se dezvoltă de preferinţă la suprafaţa mediilor de cultură.

b)Microorganisme microaerofile. Sunt microorganisme care necesită pentru creştere prezenţa oxigenului în cantităţi reduse (max 0,2 atm). Din această categorie de microorganisme fac parte şi bacteriile genurilor Lactobacilluc, Lactococcus, Pediococcus. Ele sunt catalazo-negative, dar posedă sisteme compensatorii pentru a anihila acţiunea radicailor oxigenului.

c)Microorganisme strict anaerobe (ex. Clostridium, Bacteroides, Peptococcus, Propionibacterium, Methanococcus, Methanosarcina) care se dezvoltă doar la valori negative ale potenţialului de oxidoreducere şi sunt omorâte de prezenţa oxigenului. Microorganismele din această categorie, denumite şi aerofobe, sunt catalazo-negative.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.