Influenta slava asupra limbii romane

Trimis la data: 2015-05-20
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.96 / 10
Downloads: 0
Autor: petrica_tanja
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dintre popoarele migratoare, in secolele VI-VII, patrund masiv pe teritoriul patriei noastre, treptat fiind asimilati de populatia daco-romana, ulterior de poporul roman. O parte s-a scurs la sud de Dunare, altii au pornit spre vest, altii ocupand masiv spatii spre Marea Baltica, ori in rasarit depasind Niprul, Donul si ulterior Volga.Cronologic, slovenii scutura jugul avar si formeaza primul stat slav sub cneazul Samo (623-658). Raza statului cuprindea Slovenia de astazi, precum si teritorii din Austria, Cehia si Moravia. Sunt ulterior inclusi in statul franc, iar in secolul al XIII-lea ajung sub autoritatea lui Rudolf de Habsburg, primul imparat din dinastia care a ocupat tronul Austriei pana la 1918.
Croatii. In a doua jumatate a secolului IX-lea, pe coasta Adriaticei a luat fiinta primul stat croat. In prima jumatate a secolului al X-lea, sub regele Tomislav, Croatia a devenit mare si puternica, alipind in jurul ei toate teritoriile ocupate de triburile croate.Sarbii. Triburile sarbesti fiind asezate la sud-est si sud de croati, trebuiau sa lupte in permanenta impotriva Imperiului bizantin. Primul stat sarbesc, cunoscut in istorie sub denumirea de Raska (de la raul Raska, afluent al raului Ibar),

a fost creat in regiunea muntoasa din jurul raurilor Piva, Tara, Lim, Drina superioara, Ibar si Morava apuseana. Cneazul Vlastimir a reusit in secolul al IX-lea sa uneasca toate triburile slave din Raska si sa o elibereze de sub stapanire bizantina. In secolul al X-lea, statul sarb este nevoit sa recunoasca pentru scurt timp autoritatea statului bulgar, pentru ca apoi sa cada din nou sub dominatie bizantina.
Stefan Nemanja si proclamarea statului independent sarb.

Loviturile date de bizantini, bulgari si unguri au franat mult dezvoltarea fireasca a statului sarb. Dar in anul 1190, Stefan Nemanja reuseste sa scuture dominatia bizantina si sa proclame statul sarb independent. Stefan Nemanja era cel mai tanar dintre cei patru frati, dar si cel mai capabil, care stapaneau teritorii din Serbia, dar recunosteau autoritatea statului bizantin. In timpul lui Stefan Nemanja, in Serbia au fost construite multe biserici si manastiri.

Cea mai frumoasa manastire din acea perioada este Studenica. In 1196 Stefan Nemanja renunta la tron in favoarea fiului sau, Stefan, se retrage la manastirea Hilandar de pe muntele Athos, una din ctitoriile sale, unde imbratiseaza viata monahala, iar dupa moarte biserica il trece in randul sfintilor.Muntenegrenii au format un stat liber si independent care purta initial denumirea de Zeta (dupa numele unui afluent al raului Moracea).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.