Influenta vitaminei A asupra dezvoltarii embrionare a rinichiului

Trimis la data: 2003-07-05
Materia: Medicina
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 8
Nota: 9.13 / 10
Downloads: 15
Autor: Lucian Catana
Dimensiune: 537kb
Voturi: 94
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Indepartarea din organism a produsilor inutili si toxici se realizeaza prin functia excretorie a organismului . Organul responsabil de eliminarea substantelor nevolatile e rinichiul. Sistemul urinar si cel reproducator sunt strans legate embriologic si anatomic formand sistemul uro-genital. Embriologic rinichii deriva dintr-o creasta longitudinala de mezoderm intermediar pe peretele posterior al corpului numita creasta uro-genitala.
Dezvoltarea rinichiului e intr-un fel complexa, deoarece se dezvolta trei perechi de structuri nefrice succesive care apar in secventa cranio-caudala si se suprapun partial. Primul care se formeaza e pronefrosul (fig. 2). Al doilea se numeste mezonefros. La pasari , reptile si mamifere mai apare si o a III-a formatiune, metanefrosul.

Pronefrosul formeaza un rinichi functional la animalele inferioare, la om e tranzitoriu si nefunctional.Mezonefrosul (Fig.3) e de asemenea o structura tranzitorie la om , insa functionala pentru o perioada scurta de timp (sapt. 6-7)

Mezonefrosul

Metanefrosul e cel ce va forma rinichiul definitiv, apare incepand cu saptamana a 5-a pana in saptamana a 15-a. El e cel ce va forma urina atat la fat cat si la adult.Mai multe studii ,in special pe animale, au aratat ca mediul fetal influenteaza dezvoltarea sistemului uro-genital. Pe langa hiperglicemia materna sau expunerea fatului la droguri, care sunt vinovate de alterarea nefrogenezei, vitamina A se pare ca joaca si ea un rol important.

Vitamina A (Fig.4) a fost identificata in 1915 si afost prima vitamina descoperita. In organismele animale e eliberata din carotenii din fructe si legume.Exista trei tipuri de caroteni alfa, beta si gama Diferentele dintre ei constau in numarul dublelor legaturi din cele doua inele de tip iononic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.