Influentele mediului inconjurator in aparitia bolilor parazitare

Trimis la data: 2009-12-06
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 6.09 / 10
Downloads: 188
Autor: Valntina Hrisca
Dimensiune: 17kb
Voturi: 12
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Parazitologia ecologica cunoaste si in Romania o ascensiune ca in intreaga lume. Aceasta ramura ofera cunostinte privind conditiile de aparitie, de dispersie si disparitiei formelor parazitare libere, dependente de variatiile factorilor climatici specifici ecosistemelor.
Mediul inconjurator, din care formele parazitare libere fac parte, influenteaza prin factorii sai abiotici si biotici toate organismele. Acesti factori se interconditioneaza la nivelul ecosistemelor, generand conexiuni si relatii complexe.
Mediul in acest context il constituie totalitatea factorilor abiotici si biotici, ansamblul conditiilor energetice, fizice, chimice si biologice din ambianta vietuitoarelor (Codreanu, 1978).In dezvoltarea vietuitoarelor, unii factori au rol esential, limitat, altii favorizeaza evolutia acestora.Parazitii ajunsi in mediu ocupa anumiti biotopi, intra in competitie, in reteaua trofica.

Parazitii euribionti sunt aceia care au rezistenta mare la variatiile factorilor ecologici - ex.: ouale de ascarizi care rezista mai multi ani in mediu.Parazitii stenobionti - sunt aceea cu rezistenta limitata la anumite variatii de mediu - ex.: fata de factorul termic, terontii de Ichthyophthirius rezista la temperaturi de peste 180C pana la 300C. Sub 180C nu apare boala, iar peste 300C parazitii mor.

Parazitii, pentru a se dezvolta in mediu, au anumite cerinte ecologice, o anumita capacitate adaptativa si un anumit grad de sensibilitate, o rezistenta care le influenteaza capacitatea infestanta.Poluarea parazitara depinde de factorii de mediu, care pot fi abiotici si biotici.Factorii biotici;Factorii geografici Latitudinea - determina o zonare geografica a climei de la ecuator spre poli, (data de paralele).

Spre exemplu, pe paralela 45, intalnim acelasi climat, asadar forme invazionale identice: limita nordica a arealului unor capuse ixodide (Boophilus calcaratus).Altitudinea - este un alt factor geografic, limitant pentru dezvoltarea unor paraziti. De exemplu, in localitati cu altitudine peste 400 m este absent paludismul, in prezenta insectelor transmitatoare (Anopheles).

Regimul temic pare a fi inhibant asupra fazelor endogene ale plasmodiilor (Ciuca, 1957).Pajistile montane au o fauna limitata de capuse fiind dominata in special de Ixodes sp., spre deosebire de cele din Delta Dunarii, populate cu mai multe specii si genuri (Georgescu et col.1953, Suteu, 1970).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.