Informatii publice

Trimis la data: 2008-02-16 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 13 Nota: / 10 Downloads: 16
Autor: Beatrice Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Actualele constrângeri şi efecte ale aplicării concomitent a Legii nr. 544/2001, legea privind liberul acces la informaţiile de interes public şi a Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date.Oportunitatea unei comparaţii a relaţiei dintre Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public şi Legea nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date a apărut în contextul demersurilor Institutului pentru Politici Publice (IPP) pentru creşterea transparenţei în activitatea administraţiei publice centrale şi locale în sensul sprijinirii accesului cetăţenilor la informaţiile de interes public.

Pornind de la aceste premise, Institutul pentru Politici Publice (IPP) a considerat că bunele practici, dar şi constrângerile acumulate în anii de aplicare a acestor legi trebuie să facă obiectul unei dezbateri publice cuprinzătoare, care să angajeze societatea civilă, administraţia publică şi factori de decizie politică.

Pe aceste coordonate, dezbaterea publică « Informaţii de interes public şi/sau date personale protejate? - Actualele constrângeri şi efecte ale aplicării concomitent a Legii nr. 544/2001, legea privind liberul acces la informaţiile de interes public şi a Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date » a reuşit să reunească persoane şi instituţii a căror expertiză şi experienţă în domeniul relaţiei dintre datele cu caracter personal şi informaţiile de interes public poate fi considerată relevantă ;

Această relaţie Legea nr. 544/2001 şi Legea nr. 677/2001 s-a realizat pe în urma unei dezbateri bublice cu participarea reprezentanţilor Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Protecţiei Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), ca autoritate de reglementare la nivel naţional cu privire la protecţia datelor cu caracter personal şi de a reprezentanţilor Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale (ASG), ca autoritate a administraţiei publice având în principal atribuţii legate de Legea privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Totodată, au participat, din partea administraţiei publice centrale, reprezentanţi ai ministerelor : Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), Ministerul Apărării Naţionale (MApN), Ministerul Justiţiei (MJ), Ministerul Economiei şi Comerţului (MEC), Ministerul Finanţelor Publice (MFP), Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEdC), Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC), Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor (MMGA), precum şi Administraţia Prezidenţială.

La dezbatere, a fost reprezentată şi puterea legislativă, prin Serviciul pentru informare publică şi relaţii cu societatea civilă al Camerei Deputaţilor, precum şi puterea judecătorească, prin magistraţii din cadru Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). De asemenea, societatea civilă a fost o prezenţă semnificativă, în contextul dezbaterilor desfăşurate.

Dezbaterea « Informaţii de interes public şi/sau date personale protejate? - Actualele constrângeri şi efecte ale aplicării concomitent a Legii nr. 544/2001, legea privind liberul acces la informaţiile de interes public şi a Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date » a reprezentat, după opinia directorului IPP, Violeta Alexandru, un moment al unui proces mult mai larg al analizării problemelor pe care le ridică Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, prin concentrarea către problemele de ordin practic pe care le ridică relaţia dintre datele cu caracter personal şi informaţiile de interes public.

O cauză a acestor probleme poate fi faptul că, aşa cum s-a desprins şi din intervenţiile reprezentanţilor Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale şi ai Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), Legea nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date a transpus acquis-ul comunitar, fără a se ţine cont în procesul legislativ de compatibilizare a acestei legi cu cea privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Ca elemente de statuare a discuţiei, o concluzie importantă a fost cea a Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale (ASG) conform căreia Legea nr. 544/2001 este perfectibilă, în sensul îmbunătăţirii pregătirii funcţionarilor publici, dar şi a sensibilizării conducerii politice, pentru aplicarea cât mai eficientă a legii.

Totodată, în cadrul discuţiilor, a reieşit ideea ambiguităţii între cele două legi obiect al discuţiei, ambiguităţi care generează dificultăţi la nivelul implementării şi atunci când se discută de delimitarea sferei informaţiilor de interes public, a informaţiilor care privesc datele personale şi a informaţiilor clasificate.

Dan Jurcan, Director General ASG a afirmat în acest sens că “există practic trei legi şi cred că a fost o eroare lipsa de comunicare între instituţiile care au promovat aceste legi”. În contextul proiectelor de lege aflate în dezbaterea Parlamentului relative la subiectul dezbaterii, pentru a se evita asemenea greşeli, punctul de vedere al ASG a fost compatibilizare a legii privind reutilizarea informaţiilor din instituţiile publice cu legea accesului la informaţii, inclusiv la nivele de termene, inclusiv în ceea ce priveşte delimitări terminologice.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.