Infractiunea

Trimis la data: 2010-11-16
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 54
Nota: 9.55 / 10
Downloads: 538
Autor: HORGE VASILE
Dimensiune: 94kb
Voturi: 11
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Literatura juridica de specialitate admite unanim ideea, potrivit careia , dreptul penal, ca ramura a sistemului de drept roman este alcatuit din doua parti: drept penal partea generala si drept penal partea speciala.Partea generala a Codului Penal si respectiv a Dreptului penal cuprinde normele penale generale aproape exclusiv si au menirea de a stabili, principial scopul legii penale, modul in care acesta se aplica in raport cu spatiul si timpul, de a reglementa cele trei institutii fundamentale ale dreptului penal infractiunea, raspunderea penala, pedepsele si celelalte sanctiuni ce se pot aplica celor care savarsesc infractiuni.
Aparitia normelor penale generale a avut loc printr-un mod evolutiv in istorie, marcand trecerea la un nou tip de justitie, in care temeiul si formele represiunii penale se fundamenteaza exclusiv pe lege, acestea fiind norme principiale avand un caracter de principiu, finalitatea acestora neputandu-se realiza decat prin intermediul normelor penale speciale care sunt norme de incriminare si de sanctionare propriu-zise, care alcatuiesc in final partea speciala a dreptului penal, fiind cuprinse, fata de normele generale penale si in alte legi speciale.

Normele speciale de drept penal descriu faptele susceptibile sa constituie infractiuni si stabilesc conditiile in care ele trebuie sa fie savarsite pentru a fi considerate ca atare.

In partea speciala , pe langa normele de incriminare si pedepsire, mai fac parte si mentiuni privitoare la sanctionarea tentativei atunci cand se apreciaza acest lucru ca fiind necesar, cele cu privire la necesitatea plangerii prealabile, pentru anumite infractiuni, pentru ca sa fie posibila tragerea la raspundere. Sau in caz contrar impacarea partilor, cand are ca rezultat inlaturarea raspunderii penale.

Cartea speciala ar putea fi definita ca, fiind acea parte a dreptului penal care cuprinde ansamblul normelor penale care stabilesc faptele ce constituie infractiuni,precum si sanctiunile ce se aplica celor ce le savarsesc .

b.Caracteristicile partii speciale a dreptului penal.
Dreptul penal, partea generala in dreptul penal partea speciala formeaza doua parti ale aceluiasi intreg, insa o singura ramura de drept penal in cadrul sistemului de drept roman, intre cele doua parti , fiind o legatura indestructibila care leaga partile incadrul intregului.

Intre partea generala si partea speciala a dreptului penal exista o legatura organica, cele doua parti alcatuind dreptul penal ca ramura a sistemului de drept .

Dupa cum se stie , infractiunea este fapta care prezinta pericol grav,. Cu vinovatie si prevazuta de legea penala . Dar faptele declarate de lege ca infractiuni , se manifesta in forme diferite.

In aceasta diversitate a manifestarii lor , faptele prin care se aduce atingere valorii sociale, fundamentale cu rezonanta economica , politica , sociala sau morala , cuprind un continut specific, adica prezinta anumite trasaturi definitorii, care le determina o fizionomie si o individualitate proprie .

O examinare cat de sumara a normelor cuprinse in parteagenerala si celor cuprinse in partea speciala a dreptului penalreleva anumite elemente caracteristice ale partii speciale a dreptului penal.
O prima caracteristica a partii speciale a dreptului penal este aceea ca a aparut in timp, inaintea partii generale.

Au aparut mai inainte, pentru necesitatea de a riposta impotriva impotriva acelora care savarsau fapte antisociale grave, normele generale, regulile generale de drept penal au aparut mai tarziu, prin sistematizarea, abstractizarea dreptului penal.

A doua caracteristica a partii speciale o reprezinta dinamismul sau,determinat de evolutia societatii.Evolutiile ce se impun in viata sociala duc intr-un mod inerent, la modificarea normelor penale speciale, inlaturarea unora prin dezincriminare sau introducerea de noi incriminari etc .

Deci, partea speciala a dreptului penal trebuie sa fie in concordanta cu transformarile ce se produc in societate, care necesita incriminarea dezincriminarea unor fapte la scurte intervale de timp.A treia caracteristica a partii speciale a dreptului penal consta in intinderea ei si anume normele penale cuprinse in partea speciala sunt mai numeroase decat cele din generala.

Codul penal roman avand doar 154 articole, in care sunt cuprinse norme generale, iar restul de 200 si mai multe prevazute in legi speciale, cuprind norme penale speciale.

Articolele din Codul penal sau diferite legi speciale penale, sunt caracterzate de un stil detaliat, pentru a acoperi multitudinea de modalitati a infractiunilor si cel mai important pentru ca este impus de principiul legalitatii incriminarii si al pedepsei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.