Infractiunea continuata

Trimis la data: 2010-06-21
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.18 / 10
Downloads: 721
Autor: V simona
Dimensiune: 11kb
Voturi: 20
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Infracţiunea este continuată când o persoană săvârşeşte la diferite intervale de timp dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii, acţiuni sau inacţiuni care prezintă fiecare în parte conţinutul aceleiaşi infracţiuni ( art. 41 alin. 2 C pen. ).Atunci când se săvârşesc mai multe acţiuni ( inacţiuni) , care prezintă conţinutul aceleiaşi infracţiuni se realizează o pluralitate de infracţiuni.
O astfel de situaţie se întâlneşte în cazul infracţiunii continuate, în art. 41 alin. 1 fiind prevăzut în mod expres că nu există pluralitate de infracţiuni, ceea ce înseamnă că legiuitorul îi conferă statutul de unitate infracţională.

Argumentarea teoretică are în vedere existenţa unei triple unităţi : unitate personală ( este vorba de acelaşi subiect activ), unitate psihică ( aceeaşi rezoluţie infracţională) şi unitate juridică ( acelaşi conţinut de infracţiune).

De exemplu, constituie infracţiune continuată de furt calificat, sustragerea repetată în timpul nopţii prin escaladare, a diferite bunuri aparţinând persoanei vătămate, inculpatul făcând mai multe drumuri pentru a le transporta.

Condiţiile infracţiunii continuate:
Condiţiile de existenţă ale infracţiunii continuate reies în mod explicit din definiţia dată în art. 41 alin. 2 C. pen., ele fiind următoarele:
-unitatea subiectului activ
-unicitatea rezoluţiei infracţionale
-pluralitatea de acţiuni ( inacţiuni) la diferite intervale de timp care să realizeze conţinutul aceleiaşi infracţiuni.

a)Unitatea subiectului activ
Condiţia semnifică faptul că aceeaşi persoană săvârşeşte activitatea infracţională. Aceasta nu înseamnă că atunci când mai multe persoane comit împreună, deci în calitate de coautori acţiuni care realizează conţinutul aceleiaşi infracţiuni dispare caracterul de infracţiune continuată.

Atât în literatura de specialitate cât şi în practica judiciară s-a pus problema dacă mai există infracţiune continuată atunci când subiectul activ are, sub aspectul participaţiei calităţi diferite, adică la unele acţiuni este autor ( coautor), la altele complice sau instigator.
Sunt autori de drept penal care susţin că subiectul activ trebuie să aibă aceiaşi calitate la toate acţiunile, de exemplu calitatea de autor sau calitatea de complice, cu argumentarea că numai în acest fel ar reieşi că există o rezoluţie unică.

Dacă aceiaşi persoană ar fi autor la o acţiune iar la alta complice, nu va mai exista o infracţiune continuată ci un concurs de infracţiuni.
b)Unicitatea rezoluţiei infracţionale
A doua condiţie a infracţiune continuate priveşte latura subiectivă.
Condiţia aceasta este cea mai esenţială pentru existenţa infracţiunii continuate, pentru că în lipsa ei actele infracţionale identice ar avea semnificaţia unui concurs real omogen de infracţiuni. Faptul însă că infractorul le-a comis în temeiul unei concepţii unice duce la apariţia unităţii infracţionale sub forma infracţiunii continuate.

Se admite atât în doctrină cât şi în practica judiciară că o rezoluţie unică semnifică o reprezentare generală de ansamblu a acţiunilor, a modului de operare, a urmărilor fără ca prin aceasta să se înţeleagă că trebuie să existe un plan amănunţit care ar trebui respectat întocmai.

Ea trebuie să îndeplinească două cerinţe esenţiale: să fie prealabilă începerii activităţii infracţionale şi să dureze tot timpul cât se desfăşoară acest gen de activitate.
Sub aspectul formei de vinovăţie, infracţiunea continuată se comite numai cu intenţie, împrejurare ce rezultă din conţinutul reglementării de la art. 41 alin. 2 care folosind termenul de rezoluţie exclude în acest fel culpa.

Instanţa supremă pronunţându-se de principiu asupra unor criterii pe baza cărora s-ar putea constata unitatea de rezoluţie a admis că acestea ar putea fi, de exemplu, următoarele: unitatea obiectului material, unitatea locului, a persoanei vătămate.

Ulterior pornind de la situaţii concrete, poziţia instanţei supreme a fost mult mai nuanţată motivând că cerinţa unităţii de rezoluţie se realizează atunci când autorul a prevăzut chiar şi în linii mari activitatea ce o va înfăptui şi rezultatele ei, cunoscând mai mult sau mai puţin generic condiţiile în care se vor săvârşii acţiunile sau inacţiunile componente.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.