Infractiunea de primire de foloase necuvenite

Trimis la data: 2012-11-29 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: floyd Dimensiune: 14kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Infractiunea de primire de foloase necuvenite este prevazuta in "art.256 c.pen" si consta in primirea de catre un functionar, direct sau indirect, de bani ori de alte foloase, dup a ce a indeplinit un act in virtutea functiei sale si la care era obligat in temeiul acesteia.
Prin incriminarea infractiunii de primire de foloase necuvenite,s-a urmarit asigurarea indeplinirii a indatoririlor de serviciu de catre functionarii ,care desfasoara o activitate in cadrul autoritatii publice, a institutiilor ori a altor unitati de interes public sau a oricarei personae juridice.

In indeplinirea actelor privitoare la indatoririle de serviciu, functionarul nu trebuie sa fie influentat de interesele material, de obtinerea unor foloase ce nu i se cuvin dupa lege.Incredintandu-i-se anumite atributii in cadrul unei autoritati publice, a institutiilor sau a oricarei personae juridice ,functionarul este tinut sa-si exercite in mod cinstit aceste atributii sis a nu le trafice facand facand din functia sa o sursa de venituri ilicite. Efectuarea oricarui act din sfera competentei sale de serviciu, nu trebuie sa fie determinata de asemenea mobiluri, ci numai de grija sa permanenta pentru indeplinirea indatoririlor de serviciu si pentru respecatarea neabatuta a legalitatii.

Un rol important in dezvoltarea societatii il are corecta functionare a intregii structure organizatorice a acesteia. Desfasurarea activitatii dincolo de limitele legale,ca urmare a coruptiei este de natura sa produca o tulburare ,cu un efect negative asupra colectivitatii ori individului.Obiectul juridic special este reprezentat de acele relatii speciale referitoare la normal nastere ,desfasurarea si dezvoltarea care sunt conditionate de exercitarea cu probitate de catre toti functionarii a atributiilor de serviciu. Activitatea acestora nu trebuie sa fie umbrita e fapte de coruptie.

Intre acesta infractiune si luarea de mita exista multe asemanari,de aceea unii autori considera ca infractiunea prevazuta de art.256 c. pen este o variant de specie a luarii de mita.Obiectul material-aceasta infractiune nu are obiect material. Banii sau foloasele primate, constituie bunuri dobandite prin savarsirea infractiunii in sensul art. 118 c pen. Si vor fi supuse confiscarii. In acest caz se poate vorbi de un obiect material al infractiunii.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.