Infractiunea de tradare

Trimis la data: 2013-06-03 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: mariaana Dimensiune: 11kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Infractiunea consta in fapta cetateanului roman sau a persoanei fara cetatenie, domiciliata pe teritoriul statului roman, de a intra in legatura cu o putere sau cu o organizatie straina ori cu agenti ai acestora, in scopul de a suprima sau stirbi unitatea si indivizibilitatea, suvernitatea sau independenta statului, prin actiuni de provocare de razboi contra tarii sau de inlesnire a ocupatiei militare straine, sau de subminare economica sau politica a statului, ori de aservire fata de o putere straina, sau de ajutare a unei puteri straine pentru desfasurarea unei activitati dusmanoase impotriva sigurantei statului.
Referate similare: Extradare

OBIECTUL JURIDIC consta in relatiile sociale referitoare la atributele fundamentale ale statului roman, atribute enumerate in art.1 din Constitutie: suvernitatea, independenta, unitatea si indivizibilitatea. Incriminarea faptei este in acord cu prevederile art.54 alin(1) din Constitutie, potrivit carora fidelitatea fata de tara este sacra. SUBIECTUL ACTIV este calificat prin calitatea de cetatean roman sau de persoana fara cetatenie domiciliata pe teritoriul statului roman. Participatia penala este posibila sub toata formele instigare, complicitate, coautorat.

LATURA OBIECTIVA care elementul material se realizeaza prin actiunea faptauitorului de a intra in legatura cu o putere sau cu o organizatie straina ori cu agenti ai acestora. Pentru existenta infractiunii este indiferent daca ulterior se realizeaza sau nu vreo inteleger. Nu au importanta mijloacele savarsirii a faptei. Urmarea imediata consta in crearea unei stari de pericol pentru atributele fundamentale ale statului.

Raportul de cauzalitate rezulta din savarsirea faptei.
LATURA SUBIECTIVA presupune intentia directa. Intrarea in legatura se realizeaza cu scopul de a suprima sau stirbi unitatea si indivizibilitatea, suveranitatea sau independenta statului. Tradarea exista numai daca faptuitorul concepe si urmereste realizarea scopului prin una dintre actiunile alternative, enumerate in mod limitativ in textul de incriminare, si anume: -provocarea de razboi contra tarii; -inlesnirea ocupatiei militare straine; -subminarea economica sau politica a statului; -aservirea fata de o putere straina; -ajutarea unei puteri straine pentru desfasurarea unei activitati dusmanoase impotriva sigurantei statului.

Pentru realizarea infractiunii nu se cere realizarea scopului, fiind suficient ca acesta existe in momentul intrarii in legatura. TENTATIVA SI CONSUMAREA infractiunii se pedepseste, potrivit art.173 alin.(1) C. pen. Consumarea infractiunii are loc in momentul realizarii elementului material, in momentul intrarii in legatura cu o putere, o organizatie straina ori cu agenti ai acestora. SACTIUNEA consta in detentiunea pe viata alternativ cu inchisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.