Infractiunea informatica in sfera internetului

Trimis la data: 2013-10-10 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 12 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: gaybee Dimensiune: 31kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Acesta face sinteza cercetarilor efectuate in domeniul matematicilor pure (teoria previziunii statistice), in domeniul tehnologiei (computere, sisteme de telecomunicatii), in domeniul biologiei si al psihologiei, si pune bazele unei noi stiinte, cu suport matematic, destinata sa acopere toate fenomenele referitoare la mijloace de analiza a informatiei.

Dezvoltarile teoretice ale lui Wiener au la baza probleme referitoare la
transmiterea mesajelor prin retele de comunicatie sau previziune, probleme specifice apararii antiaeriene, sau reglarii sistemelor biologice sau sociale. Aceste probleme sunt legate de aparitia, la sfarsitul secolului trecut, de masini construite dupa modelul sistemului nervos.

Cibernetica este, deci, stiinta automatelor abstracte; in aceasta
calitate, ea constituie o dezvoltare a ramurilor ce izvorasc din logica sau analiza matematica.

Dintre toate dispozitiile legale in materie, actul cu cea mai mare insemnatate, atat din punct de vedere juridic, cat si din punct de vedere practic, este Legea nr.161 din 2003 care in Titlul III "Prevenirea si combaterea criminalitatii informatice" cuprinde un set de 7 infractiuni care sunt in concordanta cu Conventia Consiliului Europei asupra criminalitatii informatice.

Aplicarea in practica a dispozitiilor legale referitoare la criminalitatea informatica a iscat mai multe controverse atat la nivel international cat si la nivel national. Majoritatea tarilor s-au rezumat doar la consacrarea legislativa a infractiunilor informatice, neexistand si norme metodologice care sa vina in ajutorul organelor juridice, fapt ce a generat o jurisprudenta inconstanta la nivel national.

De lege ferenda, ar fi benefic pentru intreg procesul penal ca legiuitorul roman sa conceapa o noua lege cu privire la infractiunile informatice care sa cuprinda un capitol distinct privind normele metodologice.

Romanii, in top10 mondial al infractiunilor informaticeUn clasament realizat de FBI ii plaseaza pe romani in Top 10 mondial al celor care comit infractiuni informatice. In 2010, 262 de persoane au fost arestate in Romania pentru comiterea de infractiuni "www" si au fost deschise peste 1.300 de dosare penale.

Hackerii romani se afla la pozitia 10 in topul intocmit de agentii FBI, dupa criteriul tarii de provenienta a celor care comit infractiuni din sfera criminalitatii informatice.

Primele doua pozitii sunt ocupate de americani, cu 66 la suta din infractiuni, respectiv englezi, cu 10 la suta.

Hacking
Hacking (de la verbul englez "to hack", si substantivul singular hack) este activitatea de a reconfigura sau reprograma un sistem astfel incat alte persoane sa aiba acces la el fara aprobare din partea administratorului sau a dezvoltatorului.

Termenul are mai multe intelesuri in domeniul IT:Un hack ar putea insemna o rezolvare rapida si isteata a unei probleme software;
modificarea unui software sau dispozitiv astfel incat o persoana neautorizata sa poata avea acces folosind metode cum sunt legarea circuitelor;furt de identitate, frauda prin carti de credit sau alte activitati care sunt incluse la infractiuni cu ajutorul computerului.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.