Infractiuni din domeniul informaticii

Trimis la data: 2013-12-12
Materia: Informatica
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 8.04 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionut ionut
Dimensiune: 86kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In Romania, cea mai importanta reglementare juridica aplicabila in acest moment in materia criminalitatii informatice este Legea 161 din 04.09.2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei si exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei.
In cuprinsul legii 161/2003 gasim definite trei categorii de infractiuni, astfel:
In vederea unei mai bune intelegeri si interpretari a acestor prevederi, vom proceda in cele ce urmeaza la o analiza juridica detaliata a fiecareia din infractiunile enuntate mai sus.
Pentru inceput este necesara o definire a instrumentelor sau conceptelor cu care legiuitorul a inteles sa opereze in acest domeniu. Acest lucru este facut chiar de legiuitor in art. 35. Astfel:
a) prin sistem informatic se intelege orice dispozitiv sau ansamblu de dispozitive interconectate sau aflate in relatie functionala, dintre care unul sau mai multe asigura prelucrarea automata a datelor, cu ajutorul unui program informatic.

Exemple: computer personal (PC), doua sa mai multe calculatoare conectate prin cablu sau fara fir (wireless), retea de calculatoare, ansamblu de tip calculator - periferice (imprimanta, mediu de stocare extern, scanner etc.); b) prin prelucrare automata a datelor se intelege procesul prin care datele dintr-un sistem informatic sunt prelucrate prin intermediul unui program informatic. Exemplu: urmarind un algoritm logic, instructiunile pentru calculator sunt scrise intr-un limbaj de programare de nivel inalt (Pascal, C++, Visual Basic, Java etc.),

introduse de la tastatura si interpretate de Unitatea Centrala de Prelucrare, iar mai apoi translatate in limbaj cod-masina si puse in executie de Unitatea de Executie, fiecare componenta a sistemului informatic realizand o anumita operatiune, conform descrierii tehnice din Capitolul I; prin program informatic se intelege un ansamblu de instructiuni care pot fi executate de un sistem informatic in vederea obtinerii unui rezultat determinat. Exemple de programe: sisteme de operare (MS-DOS, MS Windows, UNIX etc), pachete de aplicatii standard (MS OFFICE - care cuprinde un editor de text, MS Word, un soft de administrate baze de date,

MS Access, un program de calcul tabelar, MS Excel, un program de prezentare, MS Powerpoint, un program de gestiune corespondenta si activitati curente, MS Outlook etc), pachete de aplicatii dedicate (ERP - Enterprise Resource Planning - pentru planificarea resurselor financiare, logistice sau de personal in cadrul unei intreprinderi sau institutii, CRM - Customer Relationship Management - instrument pentru conducerea unei afaceri si organizarea relatiilor cu clientii etc), programe antivirus (BitDefender, Norton System Works, RAV etc.), programe de acces la Internet (browsere - Explorer, Netscape etc,
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.