Infractiuni informatice

Trimis la data: 2015-04-29 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 35 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Simulescu aurora loredana Dimensiune: 41kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Calculatoarele au patruns in activitatile tuturor tarilor, devenind instrumente indispensabile pentru desfasurarea diferitelor activitati. Acestea au avut un impact global asupra vietii de zi cu zi, asupra modului de desfasurare a afacerilor, de comunicare si de gestiune a informatiei. Noua tehnologie a adus mari si numeroase avantaje administratiei, afacerilor si chiar particularilor insusi.
Totodata, aceasta evolutie rapida si radicala ridica o serie de probleme atat de ordin socio-economic, in privinta temerilor referitoare la locurile de munca, dar si juridice, spre exemplu in privinta protectiei programelor pentru calculator.

Aparitia calculatorului a deschis posibilitatea aparitiei unei game largi de actiuni ilegale cu un caracter extrem de sofisticat, el putand fi folosit si la comiterea sau la facilitarea comiterii unor infractiuni clasice, cum ar fi furtul sau frauda.
Consiliul Europei a adoptat o recomandare asupra criminalitatii in relatia cu calculatorul si a publicat un raport ce cuprinde o lista minimala si o lista facultativa de infractiuni informatice.

Asfel, lista minimala cuprinde fapte cum ar fi frauda informatica, falsul informatic, prejudiciile aduse datelor sau programelor pentru reproducerea neautorizata de programe pentru calculator protejate, iar lista facultativa cuprinde fapte cum ar fi alterarea datelor sau programelor pentru calculator sau utilizarea neautorizata a unui program pentru calculator protejat[1].Rolul dominant al informaticii in zilele noastre este ilustrat de faptul ca insusi statul roman sustine procesul de informatizare a societatii si evolutia acesteia catre o societate bazata pe informatie, denumita societatea informatiei.

In cadrul acesteia, colectarea, stocarea, prelucrarea, transmisia, diseminarea, si utilizarea cunostintelor si informatiilor, inclusiv dezvoltarea tehnicilor de comunicatie interactiva, joaca un rol decisiv.
De-a lungul timpului, calculatorul a patruns in aproape toate domeniile de activitate.Asfel, criminalitatea informatica a luat o amploare deosebita, intrand in atentia publica in tarile puternic dezvoltate, dar si la noi.

O infractiune cu ajutorul calculatorului a fost catalogata ca fiind orice situatie in care calculatorul a fost tinta infractiunii, un instrument de comitere a infractiunii sau atunci cand acesta este incidental, dar semnificativ legat de comiterea infractiunii[2].
Cu multi ani in urma au existat unele comentarii care avertizau ca, intr-o buna zi, computerul va fi implicat in toate formele de delincventa.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.