Infractiuni privind traficul de persoane

Trimis la data: 2011-05-10 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 19 Nota: / 10 Downloads: 1220
Autor: Leon Mihai Dimensiune: 28kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Asociat si cu denumirea de sclavie moderna, traficul de persoane reprezinta o amenintare pentru libertatea, integritatea fizica si psihica si pentru viata celor care sunt victimizati in aceasta forma de criminalitate ce produce in lume milioane de drame omenesti. Oricat de paradoxala pare pentru mileniul al treilea alaturarea celor doi termeni "trafic" si "fiinte umane", ea este reala, astfel incat in intreaga lume sunt fiinte umane reduse la conditia de marfa, vandute si revandute ca simple obiecte si exploatate in forme care reamintesc de comertul cu sclavi.

Traficul de persoane este o relatie de victimizare, asociata cu consecinte extrem de dure pentru victime (violente continue din partea traficantilor, care pot duce inclusiv la uciderea persoanelor traficate).

Consecintele negative ale traficului se extind de la victimele directe (traume fizice si psihologice, consecinte grave asupra sanatatii persoanelor, dar si diminuarea sanselor persoanelor de a duce o viata normala, datorita faptului ca traficarea impiedica achizitionarea unor deprinderi necesare pentru a functiona ca membru al societatii), la comunitatile si societatea din care acestea provin si care se confrunta cu pierderea capitalului uman, cu cheltuieli crescute pentru recuperarea si reintegrarea sociala a persoanelor traficate.

In Romania, inrautatirea conditiilor socio-economice a determinat o mare parte a populatiei sa considere emigrarea ca unica oportunitate de atingere a unui standard decent de viata. In conditiile in care existau numeroase bariere in acest sens, migratia ilegala si apelul la persoane sau retele care sa favorizeze acest lucru, precum si integrarea pe piata muncii din strainatate a parut o alegere rationala pentru multe persoane, in special femei .

Predominanta acestui fenomen in randul femeilor a fost data de lipsa oportunitatilor pe care o aveau de infruntat acestea in Romania (saracie, lipsa locurilor de munca), dar si de aparenta unor oportunitati mai mari in strainatate (posturi de munca de menajere, infirmiere, meserii pentru practicarea carora nu este nevoie de specializare).

I.Traficul de persoane ca fenomen
1.Teorii privind fenomenul de trafic de persoane
Dintre modelele de descriere a crimei organizate este dezvoltat cel care contine cea mai cunoscuta si mai riguroasa tipologie a gruparilor infractionale organizate si anume cel cuprins in teoria lui Donald Cressey bazata pe gradul de rationalitate a organizatiei (vazuta ca abilitate de maximizare a profiturilor) ce constituie, in acelasi timp, si un indicator al gradului de complexitate si periculozitate al organizatiei.

Fara indoiala, crima organizata nu reprezinta un fenomen nou pe continentul nostru, studiile efectuate in diverse state demonstrand existenta unor grupari infractionale in intreaga perioada moderna. Ceea ce caracterizeaza insa in prezent Europa este cresterea numarului gruparilor infractionale organizate, multiplicarea activitatilor desfasurate de acestea si trecerea de la actiunea pe teritoriul unui singur stat la nivel international. Un procent semnificativ dintre aceste grupari organizate activeaza fie exclusiv in domeniul traficului de persoane, fie si in acest domeniu, in paralel cu alte activitati infractionale .

Fenomenul traficului de persoane si gruparile infractionale ce opereaza in acest domeniu prezinta diverse caracteristice ce variaza in functie de particularitatile sociale ale tarii de recrutare si de exploatare a victimelor, de tara de provenienta a traficantilor, dar si de politicile concrete in domeniu.

Desigur, un fenomen prin care se incalca o serie de drepturi ale omului, cum ar fi: demnitatea persoanei, integritatea fizica si psihica, libertatea si securitatea persoanei, trebuie contextualizat si legislativ intern si international, nu numai socio-economic si cultural-educational. Traficul de persoane este, inainte de toate, un fenomen social atat prin prisma etiologiei sale, cat si a efectelor pe care le prezinta la nivelul corpului social.

Teoria anomiei - starea de anomie instalata dupa 1989 a facut posibila aparitia si ulterior dezvoltarea fenomenului de pauperizare, exploatare sexuala si prin munca a unor categorii sociale, cresterea infractionalitatii si in acelasi timp incapacitatea institutiilor de a face fata fenomenelor aparute si proceselor declansate.

Schimbarile profunde produse au dereglat practic functionarea tuturor institutiilor din societate, cele mai multe acuzand o lipsa de legitimitate si autoritate. Nu doar scoala sau familia, dar si politia si sistemul judiciar in ansamblu nu au reusit sa-si indeplineasca functiile in mod adecvat, fiind puternic culpabilizate si favorizand astfel producerea fenomenului infractional in diverse forme, printre care si sub forma traficului de persoane.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.