Infractiuni si contraventii la prevederile Legii Nr. 16 1996

Trimis la data: 2014-01-09 Materia: Drept Nivel: Liceu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Legea Arhivelor Nationale, cunoscuta si sub denumirea de Legea nr.16 din 1996 completata cu Legea nr. 358 din 2002, este in prezent actul normativ ce defineste notiunea de "Fond Arhivistic National", stabileste care sunt documentele cu valoare istorica si cele cu valoare practica.Totodata, art. 3 din Legea nr.16 din 1996 stipuleaza ca administrarea, supravegherea si protectia speciala a Fondului Arhivistic National se realizeaza de catre Arhivele Nationale.Art. 5 din legea citata detaliaza atributiile Arhivelor Nationale in administrarea si protectia acestui tezaur (lit. a-l).

Detinatoare si valorificatoare de documente istorice de importanta istorica, dar si practica, institutiei Arhivelor Nationale i se confera prin legislatia in vigoare un set de atributii in relatiile cu creatorii si detinatorii de documente, cuprinse in acelasi art. 5, in scopul asigurarii materialului arhivistic.
In relatiile cu creatorii si detinatorii de documente, un rol central il ocupa, dupa cum se stie, activitatile de indrumare si control.
Controlul modului de aplicare a legislatiei arhivistice la creator, urmeaza in mod obligatoriu indrumarii acestuia, prin forme multiple.

Din varii motive, in pofida activitatii de indrumare (instruiri la fata locului si la sediu, explicatii privind intocmirea unui nomenclator arhivistic, modul de efectuare a operatiunilor de ordonare, inventariere si selectionare, s.a.) se contata inca incalcari ale prevederilor legale in vigoare, mai precis, cele prevazute la cap. III din Legea 16/1996 "Obligatiile creatorilor si detinatorilor de documente", respectiv ramaneri in urma, in ce priveste evidenta documentelor cu repercusiunile ce deriva de aici, adica selectionarea si nepregatirea documentelor spre pastrare permanenta la Arhivele Nationale.

Constatarile noastre, pe parcursul ultimilor 5 ani duc la concluzia ca motivele acestor neajunsuri sunt de cele mai multe ori de natura subiectiva, intrucat cei mai multi detinatori dispun de un potential uman si conditii materiale, cel putin la nivel satisfacator, inclusiv la detinatorii din domeniul administratiei publice locale.In atributiile de indrumare si control la creatori si detinatori, colectivul D.J.A.N. Covasna a intalnit si aspecte care se constituie in contraventii: neintocmirea nomenclatorului dosarelor, neinventarierea documentelor, neselectionarea acestora, nedepunerea la Arhivele Nationale a documentelor ce fac parte din Fondul Arhivistic National prin continutul informativ, neasigurarea conditiilor de pastrare si protejare a documentelor create si detinute de unitate, neactualizarea comisiilor de selectionare si a compartimentelor de arhiva, aspecte care se regasesc in cap. VI din Legea 16/1996 - art. 29 (Raspunderi si sanctiuni).

In vederea stabilirii masurilor se aplica Normele privind organizarea si desfasurarea activitatii de control asupra aplicarii legislatiei arhivistice si de sanctionare a contraventiilor la prevederile Legii 16/1996, aprobare prin Ordinul de Zi nr. 336/25.03.1998.Astfel, neinventarierea documentelor, sursa celor mai multe neajunsuri in activitatea de arhiva la creatori si detinatori, pot avea drept subiecti ai contraventiilor: sefii unitatilor creatoare si detinatoare, daca nu au luat masurile organizatorice corespunzatoare, respectiv numirea prin decizie a responsabilului cu activitatea de arhiva si a compartimentelor de arhiva, cf. art. 23 din Legea 16/1996; sefii compartimentelor daca nu s-au conformat obligatiei de a depune documentele apartinatoare compartimentului respectiv, cu inventar, responsabilului cu munca de arhiva si acestia din urma, daca nu au efectuat inventarierea documentelor.

Din actiunile in aceasta directie intreprinse de D.J.A.N. Covasna rezulta concluzia ca, in general, conducerile unitatilor, inclusiv din administratie-nu controleaza activitatea responsabililor cu activitatea de arhiva, a comisiilor de selectionare sau a compartimentului de arhiva, desi sunt constituite prin decizia sefului unitatii. In aceasta situatie, constatandu-se inactivitatea factorilor mentionati, numiti prin decizie, si conducerea unitatii respective este pasibila de sanctiuni contraventionale sau cel putin avertizata.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.