Ingineria genetica

Trimis la data: 2015-03-29
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristian_T
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Aprofundarea cunostintelor de genetica moleculara, cunoasterea structurii fine a genelor si a cromozomilor, a deschis noi posibilitati de izolare si sinteza a genelor, de transfer de la o specie la alta, uneori chiar indepartate filogenetic, de cultura "in vitro" a celulelor si de hibridare a acestora.
Ingineria genetica poate fi definita ca un ansamblu de metode si tehnici moderne prin care este posibila manipularea materialului genetic la nivel celular si molecular.
La nivel celular, ingineria genetica a insemnat extinderea hibridarilor celulare in afara granitelor determinate de specie, obtinandu-se hibrizi celulari intre diferite specii de procariote si eucariote, intre celule vegetale si animale.
La nivel molecular, ingineria genetica a insemnat izolarea genei, realizarea ADN recombinat si transferul de gene de la o specie la alta.

In sens strict, ingineria genetica consta in crearea ADN recombinant, derivat de la doua specii diferite si integrarea urmata de clonarea acestuia intr-o celula bacteriana unde poate functiona normal, realizandu-se in felul acesta transferul de gene, nu pe cale sexuata ci pe baza ADN recombinant. In acest fel se deschide calea transformarii dirijate a ereditatii organismelor la nivel molecular, actionandu-se direct asupra bazei moleculare a ereditatii.

In sens mai larg, tot ingineriei genetice ii apartin si tehnicile de modificare a structurii si numarului cromozomilor prin mutatii, putandu-se transfera cromozomi intregi de la o specie la alta, fie segmente de cromozomi, domeniu denumit chirurgie cromozomala.
S-a reusit transferul unor cromozomi in cadrul unor hibridari intergenetice grau x secara sau grau x pir, tranferandu-se gene ce confera rezistenta la rugina galbena si neagra de la secara si respectiv pir la grau.

Biotehnologia consta in formele de utilizare controlata a celulelor vii, sau a unor enzime izolate din acestea, in scopul obtinerii de substante naturale sau a utilizarii unor reactii de transformare.Dupa Federatia Europeana de Biotehnologie, biotehnologia consta in utilizarea integrata a biologiei celulare si moleculare, a biochimiei, microbiologiei si ingineriei genetice, pentru realizarea de aplicatii tehnologice bazate pe activitatea microorganismelor, a culturilor de celule si tesuturi vegetale sau animale si a enzimelor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.