Ingineria procesului de fabricare a branzei proaspete de vaci

Trimis la data: 2014-01-30 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 49 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: alinapandaru Dimensiune: 162kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Pe parcursul evolutiei sale istorice omul a dezvoltat multe tehnologii de prelucrare a alimentelor existente in natura, datorita modificarilor nutritionale suferite. Pe langa dezvoltarea de tehnologii de prelucrare a alimentelor, el a reusit sa imbunatateasca si chiar sa perfectioneze aceste tehnologii pentru a obtine produse de calitate din ce in ce mai potrivita activitatii sale si cu proprietati superioare produselor existente in natura.

Prezentul proiect prezinta procedeul de obtinere a branzei proaspete de vaci.Sunt cuprinse date referitoare la cele doua procedee de obtinere a branzei proaspete de vaci- procedeul clasic si procedeele de fabricatie mecanizate in vana Schullenburg si cu separatorul centrifugal de coagul., fiind descris in amanunt cel considerat optim.

In proiect se prezinta date generale referitoare la produsul finit, sunt enumerate variantele tehnologice de obtinere a branzei proaspete de vaci dupa care am descris etapele procesului considerat optim. Mai cuprinde caracteristicile materiei prime si celor auxiliare, intocmirea bilantului masic si bilantului termic.Utilajul principal si doua secundare cu care am obtinut branza proaspata sunt descrise in capitolul patru.

In capitolul cinci sunt descrise produsele ce rezulta in urma obtinerii branzei proaspete de vaci. Iar in ultimul capitol am adaugat cateva norme de protectie a muncii si P.S.I.In continuare doresc sa va prezint rezultatele studiului efectuat in domeniul fabricarii branzei proaspete de vaci, folosind ca materie prima laptele de vaca.

3. Tehnologia fabricatiei
Branzeturile sunt produse nefermentate sau fermentate alcatuite, in principal, din cazeina care formeaza matricea proteica in care este inglobata grasimea, cantitati variabile de lactoza, saruri minerale, vitamine.Gama sortimentala de branzeturi este foarte mare, diferitele sortimente deosebindu-se intre ele prin materia prima folosita si prin procedeul tehnologic care determina caracteristicile senzoriale, fizico-chimice si microbiologice.Criteriile de clasificare a branzeturilor au in vedere felul laptelui, continutul in grasime, consistenta pastei, procesul de fabricatie.Branzeturile proaspete se obtin prin coagularea laptelui sub actiunea exclusiva a bacteriilor lactice sau prin actiunea asociata a bacteriilor lactice si a unei enzime coagulante.

3.2. Domeniul de utilizare
Branza proaspata de vaca este indicata in alimentatia zilnica a copiilor, tinerilor si a persoanelor in varsta sanatoase, precum si a celor care au anumite probleme de sanatate. Astfel este recomandat ca branza de vaca sa fie consumata de catre copii ca sursa proteica si de calciu, ce contribuie la mineralizarea scheletului si formarea dentitiei, De asemenea, regimurile dietetice ale copiilor cu sechele de rahitism pot fi suplimentate cu branza proaspata de vaca cu cun continut mai mare de grasime. Pentru persoanele adulte suferinde de boli ale stomacului, intestinelor, ficatului, vezicii biliare sau cardiovasculare este indicat ca branza proaspata sa se consume cu prioritate, fiind un aliment dietetic de neinlocuit, cu o valoare curativa deosebita. Intrucat se digera usor, branza proaspata se recomanda sa fie inclusa in meniul tuturor persoanelor ce manifesta intoleranta la consumul de lapte.
Posibilitatile de utilizare a branzei proaspete de vaca sunt variate, putandu-se consuma ca atare, cu adaos de smantana sau cu diferite ingrediente ( cu zahar si arome sau cu sare si condimente ) precum si pentru obtinerea unei game variate de preparate culinare si de patiserie.

3.3. Variante tehnologice de fabricatie
Datorita avantajelor pe care le are, productia si consumul de branza proaspata de vaca a cunoscut o dezvoltare foarte mare, in prezent fiind produsa in majoritatea sectiilor si fabricilor de prelucrare a laptelui din tara noastra.Pentru fabricarea acestui produs sunt utilizate utilajele si instalatiile din dotare folosite si pentru obtinerea altor sortimente de produse cum sunt:instalatiile de pasteurizare, vane si cazane de inchegare, crinte pentru presarea coagulului, procesul tehnologic fiind adaptat in functie de acestea.

De asemenea, fabricarea branzei proaspete poate fi facuta in vane mecanizate, tip Schullenburg, special prevazute pentru aceasta sau in vane mecanizate orizontale sau verticale, pentru fabricarea branzeturilor maturate.Prepararea branzei de vaca prin inchegarea spontana a laptelui (acidifiere naturala): Vacile de la care provine laptele trebuie sa fie sanatoase, verificate periodic, pentru a preveni posibilitatea de a se transmite anumite boli omului. De asemenea, laptele trebuie sa fie in conditii de igiena severa, iar vasele cu care vine in contact bine curatate si dezinfectate. Laptele, imediat dupa muls, se filtreaza si se trece la inchegare in vase smaltuite sau de aluminiu.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.