Inhalantii

Trimis la data: 2015-04-02
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Gabriela_T
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Date generale. Inhalantii sunt substante volatile care produc vapori chimici ce pot fi inhalati pentru a produce un efect psihoactiv sau de alterare a starii de constiinta. Desi numeroase substante se preteaza la acest mod de autoadministrare, termenul de inhalanti este recomandat a fi utilizat pentru a descrie acea varietate de substante al caror numitor comun este acela ca sunt apraoape exclusiv administrate pe cale inhalatorie.
Definitia inglobeaza o categorie foarte vasta de substante regasite in sute de produse chimice care pot avea efecte farmacologice diverse. Ca urmare, o categorizare precisa a inhalantilor este dificila.
Clasificare: un sistem de clasificare propus de National Institute on Drug Abuse, listeaza 4 categorii generale:
Solventii volatili - lichide care se evapora la temperatura camerei si care se regasesc intr-o multitudine de produse anodine, usor de procurat, de uz comun sau casnic: vopsele pe baza de tiner, lichide de curatare, cleiuri, lichide de corectie, markeri colorati, gazolina, benzina etc..

Aerosolii - sunt spray-uri ce contin propulsori si solventi. Aici se includ spray-uri de pictura, deodoranti, spray-uri alimentare, lacuri de protectie, etc.
Gazele - includ anestezicele medicale, precum si o serie de produse de uz casnic si industrial. Aici sunt inclusi cloroformul, eterul, halotanul, protoxidul de azot, dar si butanul pentru brichete, refrigeranti diversi etc.

Nitritii - reprezinta o clasa speciala de inhalanti. Ei nu actioneaza direct asupra SNC, ci asupra vaselor sangvine si relaxeaza musculatura neteda. Ei au fost utilizati initial in cardiologie, sexologie si doar in subsidiar li s-a descris potentialul psihoactiv. In aceasta categorie sunt inclusi: ciclohexil nitritul, amil nitritul, butil nitritul. Nitritul de ciclohexil se gaseste intr-o serie de odorizanti pentru incaperi, nitritul de amil a fost multa vreme utilizat in cardiologie, iar nitritul de butil intra in compozitia unor medicamente.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.