Inima - motorul organismului

Trimis la data: 2010-09-24
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.60 / 10
Downloads: 31
Autor: Florin Sandu
Dimensiune: 14kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Denumita stiintific "cord", inima este considerata "motorul" organismului. Cordul este alcatuit din doua atrii si doua ventricule si poseda o caracteristica unica doar acestui organ: automatismul. Adica nu este comandat in mod direct de alte organe de control, cum ar fi creierul, inima putand sa "bata" chiar si daca este scoasa din corp!
Inima este impartita (in mod teoretic) in doua. Inima dreapta primeste sangele din sistemul venos cu o mare concentratie de dioxid de carbon (rezultat din metabolismul celular), pe care apoi il trimite la plamani, unde dioxidul de carbon se elimina si sangele se incarca cu oxigen. Inima stanga primeste acest sange oxigenat pe care apoi il trimite in tot corpul.

In conditii de repaus inima pompeaza 5 litri de sange pe minut, vehiculand aproximativ 6.000 de litri pe zi!Manifestarile clinice ale inimii Manifestarile clinice ale cordului sunt variate, dar multe din ele sunt benigne si nu trebuie sa ne ingrijoreze. Haideti sa vedem care sunt acestea.Cele mai frecvente manifestari de acest gen sunt extrasistolele. Acestea reprezinta batai premature datorate in special unui ritm mai rapid sau mai lent, sau unei inimi neantrenate pentru a sustine un efort ceva mai semnificativ decat cel cu care suntem obisnuiti.

Extrasistolele atriale sunt cele de obicei benigne, si ele pot fi resimtite ca o rostogolire brusca in capul pieptului, uneori dureroasa, sau ca niste batai mai rapide, ca o fluturare in zona inimii care iradiaza de multe ori si se resimte si in zona gatului. Alte afectiuni care pot da dureri in zona pieptului mimand durerea cardiaca pot fi afectiuni osoase, precum osteocondrita sau leziunile sternului, afectiuni bronho-pulmonare de diverse tipuri sau chiar ulcerul gastric.

Durerea in zona precordiala mai poate fi si de caracter psihogen, mimand durerea din infarctul miocardic. Alta manifestare clinica a cordului cu caracter benign poate fi tahicardia sinusala, caz in care frecventa batailor inimii depaseste 100 de batai pe minut si poate aparea in conditii de stres de diverse tipuri sau afectiuni endocrinologice precum hipertiroidia. 0% din cazurile de extrasistolie nu prezinta nici un fel de afectiuni cardiace, dar restul pot fi indicatori de boli grave ale inimii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.