Inimitabilul

Trimis la data: 2010-04-23
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.02 / 10
Downloads: 0
Autor: Georgescu tatiana
Dimensiune: 12kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Despre Arthur Rimbaud s-a spus si inca se poate spune aproape orice. Este un fel de prototip al poetului european. Un fel de "unu" inimitabil si, in acelasi timp, multiplicat la infinit in fiecare cititor si in fiecare poet care se naste dupa el. Intimitatea difuza si totusi energica, lucida si sarcastica a lumii lui poetice, diversitatea ei sigura si ampla, cu un registru si o intensitate de acrobat, dar si o rigoare a cuvantului si o coeziune paradoxala de arhitect simbolic, fara a mai aminti de un soi de sacralitate panteist.
Oricum, lumea lui Rimbaud nu poate oferi protectie si confort. Nu este, ca sa spunem asa, domestica. Nu este un pansament contra durerii de a fi. Pentru ca ea dizolva si inlatura orice presupusa intimitate "romantica", dulceaga, burgheza, sa zicem, dupa o alchimie "moderna", (astazi se spune "postmoderna"), unica si cu o intensitate a spiritului si a etajelor polisemantice puse in joc, care o fac imposibil de urmat si imitat pana la capat. Insa, mai presus de orice, capabila sa impuna tensiuni umane si de expresie ce-si dovedesc in timp, dar si in culturi diferite, o prospetime si un "adevar" poetic fascinant.

Dar Arthur Rimbaud nu este un profesor de poetica si retorica. Stralucirea, dar si emotia subliminala a poeziei lui sparg orice tipar verbal si ideatic, infiorandu-te metafizic cu o densitate paralizanta, aproape hipnotica. Oricum, iti descopera o limita existentiala dincolo de care nu se mai poate trai si nu se mai poate intelege ceva. Iar atunci cand pare a accepta o oarecare intimitate, ca sa spunem asa, normala, descoperi ca, de fapt, te-ai afundat rapid si fara voie, ca un chirurg neexperimentat, in maruntaie reci si carne cruda, in prevestiri si mituri neintelese, dar care functioneaza continuu, dincolo de aparentele, de piele, in subtextul unui prezent etern.

Conventiile limbii, usile verbale nu au aici alt rost decat de a te introduce in spatiul infinit al lumii si al unui dramatism nepotolit de vreme si vremuire, cum ar spune Noica. In tinerete, cand am citit pentru prima oara Iluminarile, am simtit un fel de palma parinteasca data pe obrazul existentei mele. Palma ivita intr-un moment crucial, ce m-a trezit parca dintr-o amorteala amniotica. Daca m-a trezit.

O alta consecinta a intalnirii cu Rimbaud a fost legata de refuzul meu expres de a-l mai accepta pe Eminescu ca model existential. A fost ca atunci cand te desparti de mama ta. Pentru ca nu poti trai nici ca fiinta sociala, nici ca poet doar in limitele unei placente calde, ocrotitoare a sentimentului de intimitate respectuoasa, in recunostinta si acord armonic fata de cea care ti-a dat viata si te-a ingrijit cat ai fost neajutorat. Strada, orasul, lumea, universul presupun alt tip de intimitate si pun in joc alte energii si criterii de functionare decat cele bazate pe dragoste si ocrotire.

Si Dumnezeu ne ia la el in cer ori ne trimite in iad din dragoste, dar ca sa ne salveze. Din acest punct de vedere, Rimbaud a fost ca un fel de tata ce m-a aruncat in mijlocul oceanului pentru a invata sa inot si sa incerc singur sa ajung la un tarm, oricum, altul decat cel al acceptarii pasive, romantice si resemnate a realitatii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.