Initiativa de cooperare in Sud-Estul Europei SECI

Trimis la data: 2014-02-24 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Initiativa de Cooperare in Sud-Estul Europei (SECI) a fost lansata in decembrie 1996, dupa semnarea acordurilor de pace de la Dayton, la propunerea comuna a Uniunii Europene si a Statelor Unite, cu scopul dezvoltarii unei strategii economice si de mediu viabile in regiune. Reuniunea inaugurala a avut loc la Geneva, in perioada 5-6 decembrie 1996, la 6 decembrie 1996 fiind adoptata Declaratia de principiu privind cooperarea in cadrul SECI.

SECI este o structura subregionala care incurajeaza cooperarea intre statele participante si facilitarea integrarii lor in structurile europene. SECI urmareste coordonarea planurilor de dezvoltare regionala, asigura o mai buna prezenta a sectorului privat in economia zonei, incurajeaza transferul de know-how si realizarea de investitii in sectorul privat.

Statele participante la SECI sunt: Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Grecia, Moldova, Romania, Slovenia, Turcia si Ungaria. Statele observatoare sunt Austria, Azerbaijan, Belgia, Franta, Germania, Spania, SUA si Ucraina.
Organismul decizional este Comitetul de Agenda ("Agenda Committee"), format din coordonatorii nationali pentru SECI (care coordoneaza, in plan intern, participarea la proiectele SECI).

Comitetul de Agenda are drept sarcina identificarea preocuparilor comune legate de economia si protectia mediului in regiune, precum si stabilirea listei de prioritati pe baza carora sunt concepute si dezvoltate proiecte concrete. Centrul Regional pentru Combaterea Criminalitatii Transfrontaliere Cu ocazia reuniunii Comitetului de Agenda al SECI din 26 ianuarie 1998, Romania a propus infiintarea la Bucuresti a unui Centru Regional SECI pentru combaterea infractionalitatii transfrontaliere. In cadrul reuniunii de la Geneva, din 15 aprilie 1998, a fost acceptat proiectul tarii noastre privind instituirea Centrului.

La 26 mai 1999, a avut loc la Palatul Parlamentului din Bucuresti reuniunea dedicata ceremoniei de semnare a Acordului de cooperare pentru prevenirea si combaterea infractionalitatii transfrontaliere, avand ca parte integranta Carta de organizare si functionare a Centrului Regional SECI.

Statele semnatare sunt Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Grecia, Macedonia, Republica Moldova, Romania, Turcia si Ungaria. Romania a ratificat Acordul de cooperare pentru prevenirea si combaterea infractionalitatii transfrontaliere prin Legea nr. 208 din 1999. Acordul a intrat in vigoare la 1 februarie 2000.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.