Inmormantarea in Gorj

Trimis la data: 2006-02-07
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 8.91 / 10
Downloads: 714
Autor: Anonim
Dimensiune: 11kb
Voturi: 46
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In Gorj, despartirea si integrarea defunctului in viata de apoi, acolo unde nu este durere,nici intristare, nici suspin ci viata fara de moarte, se asigura printr-un ceremonial complex, insumand rituri arhaice cu functii duble :apararea sanatatii rudelor ramase in viata si asigurarea integrarii mortului in viata de apoi. In viziunea traditionala gorjeana, moartea este prefigurata de semne si fenomene stranii, cu caracter general.
In Gorj, despartirea si integrarea defunctului in viata de apoi, “acolo unde nu este durere,nici intristare, nici suspin ci viata fara de moarte”, se asigura printr-un ceremonial complex, insumand rituri arhaice cu functii duble :apararea sanatatii rudelor ramase in viata si asigurarea integrarii mortului in viata de apoi.

In viziunea traditionala gorjeana, moartea este prefigurata de semne si fenomene stranii, cu caracter general.
Cand este cineva bolnav in casa si se aud pocnituri noaptea e semn ca va muri in curand.

Cand cadea din perete oglinda(care ia chipul omului), ori icoana(care e a Domnului), se credea ca moartea e pe aproape.In satele submontane ale Gorjului, daca erai nemancat si auzeai cucul cantand dupa apusul soarelui, “nu mai scapai”.

Daca pe casa sau in gradina casei canta o cucuvea (buha), era semn ca va muri cineva in acel an.In satele de pe Valea Jalesului “daca sta ceasul dupa miezul noptii, nu e bine. Cuiva i-a venit vremea si trebuie sa se duca”.

In mai toate localitatile judetului se considera ca, daca o gaina canta “cocoseste”, e semn in familie de moarte si boala grea.
Ca un remediu al prevenirii raului, gaina respectiva era taiata si gatita, dupa ce capul i se arunca ,ori era data la vecini sa o manance.

Cainele care urla noaptea era batut, iar daca nu inceta era chiar omorat, fiindca se credea ca animalul avea un simt deosebit si chema moartea in familie.
Cand omul se imbolnavea si cadea la pat, era spalat, imbracat in “hainele bune”, iar pentru curatenia lui sufleteasca se aducea acasa preotul sa-l spovedeasca si sa-l grijeasca.

Daca impartasania se lasa in jos in lingurita cu apa, se impunea sa fie pazit bolnavul fiindca “isi dadea duhul”.Oamenii batrani, simtind moartea pe aproape, faceau un testament scri ori unul oral, in prezenta martorilor, lasand cu “limba de moarte” impartirea averiiintre urmasi, care se invoiau la imparteala, cum s-a hotarat prin juramant.Muribundul cerea iertare rudelor si persoanelor de fata, pentru necazurile pricinuite in timpul vietii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.