Inregistrarile audio si video si mijloacele de proba

Trimis la data: 2009-07-30
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 8.18 / 10
Downloads: 969
Autor: Razvan
Dimensiune: 22kb
Voturi: 35
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
A)Inscrisurile
a)Notiune.In procesul penal, înscrisurile ca mijloc de proba, sunt acte scrise care cuprind fapte si împrejurari care pot servi ia aflarea adevarului într-o cauza penala (art. 89 C.proc.pen.). In acest sens, constituie mijloace de proba înscrisurile care, prin continutul lor confirma sau infirma existenta infractiunii, persoana care a savarsit-o, împrejurarile savarsirii ei (existenta circumstantelor agravante sau atenuante, datele ce caracterizeaza persoana partilor)
Spre deosebire de materia civila, în procesul penal, înscrisul, ca mijloc de proba, are un rol mult mai redus. Prin exceptie, adulterul nu se poate dovedi decat prin proces-verbal de constatare a infractiunii flagrante sau prin scrisori care emana de la sotul vinovat (art. 304 alin. 4 C. pen.)

In sfera înscrisurilor - ca mijloace de proba în procesul penal - intra numai acele obiecte pe care sunt marcate semnele scrierii fonetice (reprezentarea prin semne grafice a sunetelor si cuvintelor dintr-o limba). In literature de specialitate, înscrisurile au fost clasificate dupa mai multe criterii:

- dupa sursa din care provin, pot fi înscrisuri care provin de la parti sau alte persoane (scrisori, chitante, jurnale personale etc.) si înscrisuri care provin de la institutii (acte de stare civila, de studii, adeverinte etc.);

- dupa modul cum pot fi folosite (în original sau fn copii certificate);
- dupa scopul urmarit prin întocmirea lor, înscrisurile pot fi necaracterizate si caracterizate. Sunt înscrisuri necaracterizate orice obiecte care contin diferite mentiuni scriptice din care pot fi obtinute elemente oe fapt susceptibile de a servi la aflarea adevarului în procesul penal, fara sa fi fost intocmite anume pentru a servi ca mijloc de proba (spre exemplu, întocmirea unui contract de vinzare-cumparare are loc Intotdeauna numai cu scopul de a se dovedi înstrainarea si, respectiv, achizitionarea unor bunuri in circuitul civil).

Inscrisurile caracterizate sunt cele întocmite anume pentru a servi ca mijloc de proba (spre exempiu, procesele-verbale de cercetare a locului savarsirii infractiunii Incheiate de organele judiciare). O alta distinctie s-a facut între urmatoarele categorii de înscrisuri:

- care dovedesc existenta unor stari, situatii, raporturi juridice care constitute situatii-premisa ale unor infractiuni (de exemplu, contractul de depozit sau mandat care dovedeste raportul juridic patrimonial existent in cazul infractiunii de abuz de încredere);

- Inscrisurile care contin o informatie, o recunoastere, o relatare cu privire la faptuitor, la fapta sau ia Irnprejurarile comiterii acesteia (de exemplu, scrisori prin care inculpatul da
instructiuni unor complici cu privire la comiterea faptei);

- înscrisuri care au servit la savarsirea unei infractiuni in cazul cand se are în vedere continutul lor scriptic, si nu materialitatea lor (de exemplu, un denunt mincinos).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.