Insecte

Trimis la data: 2011-03-24 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 19 Nota: / 10 Downloads: 183
Autor: Birda Anamaria Dimensiune: 4790kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Dimensiunile insectelor variaza foarte mult osciland in lungime intre 0,2 mm (Mymaridae, Hymenoptera) si 350 mm (Micadina phictenoides, Phasmida). Corpul insectelor este format din segmente (metamere) care se grupeaza in trei regiuni: cap, torace si abdomen (fig. 1). Capul, format din 6 segmente, prezinta organe vizuale (ochi compusi, oceli), o pereche de antene si aparatul bucal. Toracele este constituit din 3 segmente. Latero-ventral, pe fiecare segment se articuleaza cate o pereche de picioare, iar latero-dorsal, pe cel de al doilea si pe cel de al treilea segment, la majoritatea insectelor se gaseste cate o pereche de aripi.

Exista si insecte cu o singura pereche de aripi dezvoltate (Diptera, Strepsiptera), iar la altele, acestea lipsesc (Apterygota, Mallophaga, Anoplura, etc.). Abdomenul este alcatuit din 11 segmente, la care se adauga telsonul. La majoritatea insectelor, numarul segmentelor abdominale este redus la 7-9. La insectele superioare adulte abdomenul este lipsit de apendici locomotori.

Acestia se intalnesc la insectele inferioare (Apterygota) sau la larvele unor insecte superioare (Lepidoptera, Hymenoptera). Deschiderea organelor de reproducere se face in apropiere de extremitatea abdomenului. Insectele au corpul acoperit cu un invelis protector chitinos, rezistent, care constituie scheletul extern sau exoscheletul.

La insectele adulte capul (caput) este reprezentat de o capsula chitinoasa, puternic sclerificata, rigida Obisnuit dimensiunile sale sunt mai mici decat ale trunchiului sau abdomenului. Forma capului poate fi: alungita, piriforma, emisferica, etc. Capsula cefalica prezinta doua orificii: unul anterior, orificiul
bucal si unul posterior, orificiul occipital.

Initial capul este constituit din 6 segmente: acron (preantenular), antenal (antenular), intercalar, mandibular, maxilar si labial, evidente numai in stadiul embrionar. Ulterior, in cursul ontogenezei, se produce o fuzionare a acestora, astfel ca la adult suprafata capsulei cefalice este separata prin santuri sau suturi in mai multe regiuni, care nu corespund morfologic cu segmentele embrionare.

Regiunile delimitate de aceste suturi sunt: fruntea (frons), situata anterior acesteia, clipeusul (clypaeus) care poate fi divizat in anteclipeus si postclipeus. Pe laturi, sub ochii compusi sunt situati: obrajii (genae) iar latero-posterior tamplele (tempora). La partea superioara a capsulei cefalice, intre ochii compusi, se afla crestetul (vertex), iar dupa acesta, in partea posterioara, occipitalul (occiput) si postoccipitalul (postocciput).

Planseul capsulei cefalice este format din gula adesea sudata cu submentum-ul labiului, formand gulamentum. Portiunea care face legatura intre cap si protorace formeaza gatul (collum). Capul se leaga de torace printr-o membrana intersegmentara denumita cervicum.

In raport cu axul longitudinal al corpului, capul poate avea 3 pozitii, deosebindu-se 3 tipuri (fig.3):
- cap prognat, la care orificiul bucal si piesele bucale sunt indreptate inainte, axul longitudinal al capului se afla in prelungirea axului longitudinal al corpului (Forficulidae);
- cap ortognat, cu orificiul bucal si piesele bucale indreptate in jos, axul longitudinal al capului este mai mult sau mai putin perpendicular pe axul longitudinal al corpului (Acrididae);
- cap hipognat, la care orificiul bucal si piesele bucale sunt orientate in jos si inapoi, iar axul longitudinal al capului formeaza un unghi ascutit cu axul longitudinal al corpului (Cicadidae, Thripidae).

Organele vizuale. Acestea sunt situate pe cap, fiind reprezentate prin ochi compusi si ochi simpli.Ochii compusi sau fatetati sunt intotdeauna in numar de doi, dispusi simetric pe partile laterale ale capului, uneori plasati in cavitati orbitale. Conturul ochilor poate fi circular, oval, reniform, etc.

La unele insecte ei sunt foarte dezvoltati, acoperind o mare parte a capului (Libelulidae, Bibionidae), iar la altele sunt redusi sau chiar pot lipsi (unele specii de Carabidae, Staphilinidae). Omatidiile din care sunt formati se individualizeaza pe suprafata lor, sub forma unor fatete, de regula hexagonale.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.