Insolventa transfrontaliera

Trimis la data: 2009-07-30
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 8.10 / 10
Downloads: 434
Autor: Razvan
Dimensiune: 9kb
Voturi: 9
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In cuprinsul Legii nr. 637/2002 privind reglementarea raporturilor de drept international privat in domeniul insolventei, exista un titlu separat intitulat raporturile cu statele membre. Astfel, in Titlul II al legii mentionate, vom regasi prevederile Regulamentului Consiliului Uniunii Europene nr. 1346/2000 tratat de noi, de mai multe ori anterior, potrivit carora aplicarea lor este restransa numai in teritoriile statelor membre ale Comunitatii Europene iar raporturile dintre acestea si statele terte urmand a fi reglementat prin legislatia nationala
Pana in momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, solutionarea cauzelor privind insolventa transfrontaliera era prevazuta in dispozitiile care reglementau raporturile cu statele straine in general care prelua si adapta dispozitiile Legii model a UNCITRAL.

Sfera de aplicare a prevederilor Legii nr. 637/2002 in ceea ce priveste raporturile cu statele membre ale UE. Avand in vedere faptul ca Romania este membra a UE incepand cu data de 1 ianuarie 2007, nu ii mai sunt aplicabile situatiile prevazute in Titlul I din Legea nr. 637/2002, iar pe cale de consecinta vom trata acele dispozitii care se aplica numai tarilor membre ale UE, astfel :
a) in cazul in care este solicitata asistenta in Romania de catre o instanta a unui stat membru al Uniunii Europene sau de catre un lichidator european, in legatura cu o procedura de insolventa deschisa intr-un stat membru al Uniunii Europene;
b) in cazul in care este solicitata asistenta intr-un stat membru al Uniunii Europene in legatura cu o procedura
care se desfasoara potrivit Legii nr. 85/2006;
c) in cazul desfasurarii concomitente a unei proceduri de insolventa romanesti si a unei proceduri de insolventa deschise intr-un stat membru al Uniunii Europene, referitoare la acelasi debitor.

Competenta internationala
Instantele statului pe teritoriul caruia este situat centrul principalelor interese ale debitorului sunt competente sa hotarasca deschiderea procedurii de insolventa. In cazul in care centrul principalelor interese ale debitorului este situat pe teritoriul unui stat, instantele altui stat nu sunt competente sa hotarasca deschiderea procedurii teritoriale de insolventa cu privire la debitorul respectiv, cu exceptia cazului in care acesta are un sediu si pe teritoriul statului in cauza. Efectele acestei proceduri se limiteaza la bunurile debitorului, care se situeaza pe teritoriul ultimului stat.

Atunci cand se deschide o procedura pe teritoriul caruia este situat centrul principalelor interese ale debitorului, orice alta procedura deschisa ulterior, in conformitate dispozitiile art. 35 alin. (2) din lege, reprezinta o procedura secundara. Procedura straina secundara trebuie sa fie o procedura de lichidare.

In situatia in care centrul principalelor interese ale debitorului este situat pe teritoriul unui stat, instantele altui stat nu sunt competente sa deschida procedura teritoriala de insolventa cu privire la debitorul respectiv cu exceptia cazului in care acesta are sediu si pe teritoriul statului in cauza, nu poate fi deschisa inainte de deschiderea unei proceduri straine principale, potrivit art. 35 alin. (1) din lege, cu exceptia cazului in care:

a) o procedura principala nu poate fi deschisa, in conformitate cu dispozitiile art. 35 alin. (1) din lege, din cauza conditiilor stabilite de legea statului pe teritoriul caruia se afla centrul principalelor interese ale debitorului;

b) deschiderea procedurii teritoriale este solicitata de un creditor al carui domiciliu, resedinta sau sediu se gaseste pe teritoriul aceluiasi stat in care este stabilit sediul respectiv ori a carui creanta izvoraste din actele incheiate la locul acelui sediu.

Legea aplicabila procedurii insolventei
Cu exceptia dispozitiilor contrare cuprinse in Titlul II din Legea nr. 637/2002, legea aplicabila procedurii si efectelor acesteia este legea statului pe teritoriul caruia procedura este deschisa, denumit in continuare stat de deschidere.

Legea statului de deschidere va prevedea conditiile in care procedura trebuie deschisa, desfasurata si inchisa, in special:
a) debitorii care fac obiectul procedurii, in raport cu calitatea acestora;
b) bunurile care alcatuiesc averea debitorului si regimul juridic al bunurilor dobandite de debitor ulterior deschiderii procedurii;
c) atributiile debitorului si ale reprezentantului roman, respectiv ale lichidatorului european;
d) conditiile in care se poate face compensarea obligatiilor;
e) efectele procedurii in ceea ce priveste contractele la care debitorul este parte, aflate in curs de desfasurare;
f) efectele procedurii asupra actiunilor individuale, cu exceptia proceselor aflate in curs de solutionare;
g) creantele ce urmeaza sa fie inregistrate la pasivul debitorului si regimul juridic al creantelor nascute dupa deschiderea procedurii;
h) regulile vizand inregistrarea, verificarea si admiterea
creantelor;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.