Insolventa transfrontaliera

Trimis la data: 2009-06-30
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 8.33 / 10
Downloads: 685
Autor: Aurelia
Dimensiune: 217kb
Voturi: 14
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dezvoltarea fara precedent a comertului pe plan mondial, a dus în mod proportional la multiplicarea falimentelor internationale (insolventa transfrontaliera) în ipoteza în care subiectii raportului juridic de comert international îsi desfasoara activitatea în mai multe state dar si în ipoteza când relatiile de afaceri ale acestora se realizeaza cu parteneri straini.
Pentru solutionarea unor astfel de situatii, pe plan mondial a fost creata Legea model referiotare la insolventa transfrontaliera adoptata de Comisia Natiunilor Unite pentru Dreptul comertului international (UNCITRAL), în anul 1997, iar în spatiul comunitar s-a nascut Regulamentul Consiliului Uniunii Europene numarul 1346/2000 cu privire la procedurile de insolventa ambele tratate anterior de catre noi.

Amplificarea eforturilor de solutionare a falimentelor transfrontaliere sub aspectul competentei jurisdictionale si legislative, recunoasterea si exequatorul hotarârilor juridictionale straine s-au materializat si în tara noastra prin aparitia Legii nr. 637/2002 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat în domeniul
insolventei.

Înainte de a prezenta acest mecanism juridic, se impune sa
precizam care sunt raporturile Legii nr. 637/2002 cu unele acte
normative ce au vizat procedura judiciara de lichidare si
falimentul international.

a. Legea nr. 637/2002 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat în domeniul insolventei se interfereaza cu Legea nr. 105 /1992 privind reglementarea raporturilor de drept international privat. Astfel, acest din urma text legal cuprinde o dispozitie cu privire la competenta instantelor judiciare române abilitate sa judece falimentul ori alta procedura judiciara privind încetarea platilor în cazul unei societati comerciale straine care-si are sediul social în tara noastra. În aceasta situatie competenta este stabilita potrivit principiului actor seguitur forum rei care este consacrata si de art. 5 din codul de procedura civila.

În situatia în care societatea comerciala straina îsi are numai un sediu secundar în România ori comerciantul persoana fizica desfasoara o activitate cu caracter permanent vom vorbi de o competenta relativa reglementata prin norme dispozitive, instantele judiciare române pot declara falimentul chiar si daca în tara în care se gaseste sediul principal, ori dupa caz domiciliul ori resedinta, s-a deschis o procedura de faliment cu precizarea ca procedura deschisa în tara noastra va viza numai bunurile existente în tara noastra. Legea nr. 637/2002 se completeaza în masura compatibilitatii sale cu dispozitiile Legii nr. 105 /1992 tinând seama de faptul ca Legea nr. 637/2002 este o lege speciala (specialia generalibus derogant).

b. Raportul dintre Legea nr. 637/2002 si Legea nr. 187/2003 privind competenta de jurisdictie, recunoasterea si executarea în România a hotarârilor în materie civila si comerciala pronunsate în statele membre ale UE. Cu toate ca atât Legea 187 din 2003 care a preluat prevederile regulamentului Comunitatii Europene nr.44/2001 privind
competenta judiciara, recunoasterea si executarea hotarârilor în materie comerciala si civila, exclud din sfera lor de aplicare falimentele, concordatele si alte proceduri similare unele prevederi ale Legii nr. 187/2003 se aplica în completarea Titlului II din Legea nr. 637/2002 (raporturile cu stale membre ale UE). Punerea în executare a hotarârilor prevazute de art. 25 din Regulamentul Uniunii Europene nr. 1346 din 2000 privind procedurile de faliment se face în conformitate cu dispozitiile art. 38-56 din Regulamentul Comunitatii Europene.

c. Raporturile dintre Legea nr. 637/2002 si OG nr. 66/1999 pentru aderarea României la Conventia cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine adoptata la Haga în 1961 si aporbata prin Legea nr. 52/2000. Legea nr. 637/2002 acorda dreptul instantei de judecata de a considera documentele prezentate în scopul sprijinirii cererii de recunoastere ca fiind valabile si în situatia în care nu sunt legalizate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.