Inspectie fiscala

Trimis la data: 2012-05-25 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 36 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Popescu m Dimensiune: 54kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Indiferent de forma de organizare, statul si-a creat intotdeauna un sistem de control, avand drept principale obiective urmarirea modului de realizarea a obligatiilor fiscale ale contribuabililor persoane fizice si persoane juridice.Prin control, indiferent de natura acestuia (tehnic, economic, financiar, fiscal, vamal, etc.) se urmareste respectarea legislatiei in domeniul respectiv.Astfel, trebuie cunoscute conditiile economice si financiare in care se desfasoara activitatea agentilor economici, in stransa relatie cu cerintele si legitatile pietei.Aceste cunostinte pot fi dobandite prin intermediul controlului, ca forma de cunoastere, ca functie a conducerii.

Inspectia fiscala este definita ca fiind activitatea de verificare a unui contribuabil sub aspect fiscal. Acest lucru presupune, pe de-o parte verificarea declaratiilor fiscale ale contribuabilului din punct de vedere al legalitatii si corectitudinii acestora, precum si respectarea de catre contribuabil a prevederilor legislatiei fiscale si contabile,iar pe de alta parte verificarea sau stabilirea bazelor de impunere si a eventualelor diferente privind obligatiile de plata la buget, ce atrag dupa sine dobanzi si penalitati.

Codul de procedura fiscala defineste formele si procedurile de inspectie fiscala intr-un mod mai putin riguros, motiv pentru care consider necesara o redefinire a formelor de inspectie fiscala, care sa cuprinda atat activitatea de stabilire corecta a bazelor de impunere si a eventualelor diferente privind obligatiile de plata la buget, cat si cea de verificare documentara,faptica privind respectarea de catre contribuabil a prevederilor legislatiei fiscale si contabile.

Inspectia fiscala este definita ca fiind activitatea de verificare a unui contribuabil sub aspect fiscal. Acest lucru presupune, pe de-o parte verificarea declaratiilor fiscale ale contribuabilului din punct de vedere al legalitatii si corectitudinii acestora, precum si respectarea de catre contribuabil a prevederilor legislatiei fiscale si contabile, iar pe de alta parte, verificarea sau stabilirea bazelor de impunere si a eventualelor diferente privind obligatiile de plata la buget, ce atrag dupa sine dobanzi si penalitati.

Asa cum am precizat mai sus, spre deosebire de expresia "inspectie fiscala", expresie definite in Codul de procedura fiscala, nu exista o definitie a termenului de "control fiscal". Totusi, am putea asimila intelesul termenului "control fiscal" cu expresia "inspectie fiscala", aceasta din urma, fiind, de fapt noua denumire a activitatii de control fiscal, terminologie instituita in legislatia fiscala odata cu aparitia Codului de procedura fiscala1

Intrucat activitatea de inspectie fiscala (control fiscal) presupune mai multe tipuri de verificari, de la cele prin care organele fiscale realizeaza o activitate de documentare si faptica a activitatii unui contribuabil si pana la controalele ce cuprind verificari ale intregii activitati a unui contribuabil pe o anumita perioada de timp sub aspectul unei sau al tuturor obligatiilor fiscale, este necesara clasificarea activitatii de inspectie fiscala in functie de obiectul acesteia, prin definirea formelor sale.

Astfel, Codul de procedura fiscala defineste formele de inspectie fiscala ca fiind:inspectia fiscala generala - ce reprezinta activitatea de verificare a tuturor obligatiilor fiscal ale unui contribuabil, pentru o perioada de timp determinata si inspectia fiscala partiala - ce reprezinta activitatea de verificare a unei sau mai multor obligatii fiscale, pentru o perioada de timp determinata; iar ca proceduri de control fiscal, Codul de procedura fiscala defineste:

controlul inopinat - ce consta in activitatea de verificare faptica si documentara, in principal,ca urmare a unei sesizari cu privire la existenta unor fapte de incalcare a legislatiei fiscale, fara anuntarea in prealabil a contribuabilului si controlul incrucisat - ce consta in verificarea documentelor si operatiunilor impozabile ale contribuabilului, in corelatie cu cele detinute de alte persoane; controlul incrucisat poate fi si inopinat.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.