Instalatii de aeronave

Trimis la data: 2007-05-12
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 9.70 / 10
Downloads: 1053
Autor: Cristina Damian
Dimensiune: 9kb
Voturi: 76
Tipul fisierelor: rtf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Instalatiile De Pornire ale Motoarelor de Aviatie

PRINCIPII FUNCTIONALE

Sistemele de pornire ale motoarelor de aviatie pot fi clasificate, dupa particularitatile functionale, astfel:


Sisteme de Pornire:
-directe-cu aer
-cu gaze
-cu motoare de antrenare(startere)-Motor cu piston
-Motor electric:starter,starter-generator
-Motor cu turbina de gaze:antrenare directa,antrenare prin generator electric
-Turbina:-aer:fara incalzire,cu incalzire
-gaze:cu combustibil lichid,cu pulbere
-Pneumatice
-Hidraulice
Desi foarte simple,usoare si sigure,asemenea sisteme de pornire nu pot fi folosite la motoarele cu turbina cu gaze(MTG) mai mari,
deoarece au un randament scazut,dezvolta momente de antrenare initiale mici si ar necesita debite de aer comprimat deosebit de mari.

Sisteme de pornire cu motoare de antrenare(Startere)

Sisteme de pornire cu motor cu piston

Datorita greutatii lor mari, a puterii dezvoltate relativ mici,a timpului lung necesar pornirii, ca si posibilitatilor reduse de automatizare a procesului de pornire, folosirea ca starter a motorului cu piston nu s-a generalizat, fiind complet abandonata la constructiile actuale a MTG de tractiuni medii si mari pentru aviatie.

Sisteme de pornire folosind motor electric drept starter sunt mult utilizate la MTG de tractiune mici si medii, datorita dimensiunilor mici, pornirii simple si complet automatizate.Sistemul acesta se poate folosi prin alimentare de la sursele de energie electrica de curent continuu de la bord sau de la aerodrom.Pentru tractiuni mari, folosirea startelor electrice devine dezavantajoasa ca urmare a greutatii mari pe care o necesita acumulatorul electric, precum si a variatiei insemnate a capacitatii acestora la temperatura joasa.

Turbocompresorul reprezinta un MTG de dimensiuni mici, echipat cu toate agregatele necesare pornirii si functionarii independente, fiind folosit numai la pornire si in unele cazuri si pentru incarcarea acumulatoarelor de la bordul avionului sau la alimentarea cu energie electrica a retelei de bord.Caracteristic pentru aceste MTG sunt dimensiunile mici, folosirea pe timp scurt(numai la pornire), greutate redusa, numar limitat de porniri.

Ele au avantajul ca dezvolta puteri mari, ceea ce permite ca pornirea MTG sa se faca in timp scurt si, daca este nevoie, sa se repete de mai multe ori procesul de pornire.Ca dezavantaje trebuie luate in considerare complexitatea constructiei, greutatea si cresterea
timpului pregatirilor pentru efectuarea pornirii.Turatiile foarte mari, pe care le au turbocompresoarele de pornire, necesita folosirea unor reductoare intermediare, care pot fi de tip cu roti dintate sau cu cuplaj hidraulic.

Reductorul cu roti dintate cilindrice este simplu constructiv, cu dimensiuni axiale mici, dar nu se pot obtine rapoarte prea mari de transmitere. Folosirea reductoarelor cu cuplaje hidraulice permite obtinerea unui grad variabil de transmisie , o cuplare fara socuri, iar dimensiunile sunt mult mai mici.Cuplajele hidraulice necesita insa
pompe suplimentare de creare a presiunii lichidului, iar executia reductorului este mai complexa.

De la axul rotorului miscarea se transmite la cuplajul hidraulic iar de aici, prin rotile dintate si cuplajul cu clicheti , se antreneaza rotorul MTG de pornire.Cand turatia motorului atinge limita impusa, cuplajul cu clicheti asigura intreruperea miscarii de la turbocompresor la rotor.

Prin cuplajul hidraulic miscarea se transmite arborelui, cuplajului cu clicheti si apoi rotorului.Etnasarea spatiului hidraulic al cuplajului se face prin carcasa si segmentul de etansare.Cuplajul incepe sa functioneze la n=29000 rot/min, cand un regulator centrifugal deschide trecerea uleiului de la pompa de presiune.Uleiul trece prin orificii si patrunde in interiorul cuplajului.

Dupa umplerea cu ulei a cuplajului, acesta incepe sa circule de la partea conducatoare la partea condusa ca urmare a fortelor centrifuge diferite la partea de pompa si turbina, intrucat turatiile sunt diferite.

Ca rezultat al circulatiei uleiului, pe paletele radiale ale partii conduse va apare un moment de rasucire' egal cu momentul transmis la arborele rotorului MTG.

Cuplajul hidraulic este format din partea conducatoare(pompa) si partea condusa(turbina), arborele , carcasa, segmentul de etansare si inelul de reglaj.Cele doua parti ale cuplajului au frezate paletele radiale care sunt prevazute la capetele cu un bandaj ce inchide canalele de circulatie a uleiului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.