Instalatii hidrotehnice necesare unei crescatorii pentru crapi

Trimis la data: 2005-06-05 Materia: Agronomie Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 768
Autor: Iuliana M. Dimensiune: 97kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Instalatii hidrotehnice necesare unei crescatorii pentru crapi - Construirea digurilor, a canalelor şi a gropilor de pescuit trebuie considerată doar o etapă iniţială pentru realizarea unei amenajări ciprinicole. Pentru buna desfăşurare a fluxului de producţie în cadrul unei astfel de amenajări, trebuie încă de la început ca fiecare bazin în parte să fie prevăzut cu două instalaţii hidrotehnice: pentru alimentarea cu apă şi respectiv pentru evacuarea acesteia.

Instalatii hidrotehnice necesare unei crescatorii pentru crapi - Instalaţii pentru alimentarea cu apă
Instalaţiile de alimentare sunt prezente numai în cadrul amenajărilor sistematice (heleşteie) şi sunt reprezentate de lucrările hidrotehnice prin care pătrunde în bazin un anumit debit de apă pentru inundarea lui, întreţinerea nivelului şi aerarea apei acumulate.

Instalaţiile de alimentare pot fi cu acţiune orizontală sau cu acţiune verticală. Cele cu acţiune orizontală sunt simple conducte amplasate în corpul digurilor, care fac legătura dintre canalul de alimentare şi heleşteu. Cele cu acţiune verticală favorizează pătrunderea apei în heleşteu prin cădere, aerând apa, acesta fiind motivul pentru care sunt foarte răspândite.

Amplasarea instalaţiilor de alimentare se face în partea amonte a fiecărui heleşteu. Este important a se asigura printr-o corectă amplasare a instalaţiei în corpul digului, o diferenţă de nivel între gura de alimentare şi heleşteu de minim 0,3 m.

Instalaţiile de alimentare cu apă se compun din tuburi de beton care străbat digul de compartimentare din amonte, camere de distribuţie şi gura de alimentare. Ele sunt prevăzute cu vanete şi site care servesc la reglarea debitului de alimentare şi respectiv împiedicarea evadării peştelui din heleşteu.

Dimensionarea instalaţiei de alimentare (conductei orizontale) se face în funcţie de debitul maxim necesar în perioada de exploatare sau debitul necesar pentru umplerea heleşteielor într-un timp determinat.
Gurile de alimentare din punct de vedere constructiv sunt de mai multe tipuri:

- gură de alimentare tip pipă (fig. 1), folosită în heleşteiele de reproducere a crapului. Apa pătrunde din camera de distribuţie în heleşteu prin intermediul unui tub metalic orientat la 900 în sus, de la înălţimea căruia cade şi se aerează.

- gura de alimentare tip umbrelă (fig. 2), folosită la heleşteiele de creştere. Apa pătrunde din camera de distribuţie în heleşteu prin intermediul unei console "răsfrânte" în sus, ca un cozoroc, care împrăştie apa sub formă de umbrelă.

- gura de alimentare tip fereastră (fig. 3), folosită la heleşteiele de creştere. Apa pătrunde din camera de distribuţie în heleşteu prin fante de forma unor ferestre. Fantele pot fi reduse cu ajutorul unor vanete, care pot regla debitul de alimentare .

- gura de alimentare tip consolă, folosită la heleşteiele de iernare. Apa pătrunde printr-un canal deschis sau o conductă şi cade în heleşteu de pe o consolă special amenajată.

Instalaţii pentru evacuarea apei
Instalaţiile pentru evacuarea apei întâlnite la crescătorii ciprinicole sistematice sunt instalaţii de evacuare de fund (călugăr). Călugărul – rolul călugărului într-un heleşteu sau iaz este acela de a asigura reglarea nivelului, primenirea apei şi vidarea bazinului în conformitate cu necesităţile procesului de producţie. Amplasarea călugărului se face în partea din aval a fiecărui heleşteu, în partea opusă instalaţiei de alimentare.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.