Instanta de judecata

Trimis la data: 2010-06-05 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 7
Autor: Oprisiu Adina Dimensiune: 156kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Instanta de judecata
Litigiul civil se poate solutiona doar cu participarea la activitatea judiciara a unor autoritati statale, care împreuna cu personale care participa la activitatea de judecata, alcatuiesc „subiectii procesuali” sau „participantii procesuali”. „Rolul central în activitatea judiciara în ocupa instanta de judecata”, care actioneaza în calitate de autoritate statala, specializata în activitatea de distribuire a justitiei1. Aceasta este organizata, ca de altfel în orice stat de drept, într-un sistem propriu, ce formeaza „puterea judecatoreasca”. Autoritatea judecatoreasca îsi desfasoara activitatea având la baza principii democratice, ce contribuie la înfaptuirea justitiei.

Referat despre Instanta de judecata
Istoric:
„Organizarea moderna a instantelor judecatoresti este rezultatul unei interesante evolutii istorice”. Initial, justitia era predominant privat, urmând ca, sub influenta romana si apoi bizantina, sa capete un caracter statal. La romani, în timpul Republicii, jurisdictia apartinea consulilor, iar mai apoi pretorilor. Dupa caderea Imperiului Roman, prima organizare judecatoreasca a avut un caracter ecleziastic.
Puterea judecatoreasca a dobândit o organizare independenta abia în epoca moderna, odata cu afirmarea în Anglia, Franta si celelalte state occidentale, a principiului separatiei puterilor în stat.

Pe teritoriul României, dat fiind caracterul bizantin al influentei politice, justitia se realiza direct sau indirect de „domnul tarii”.
Dupa unirea principatelor române, s-a initiat o noua reforma a justitiei, influentata de Constitutia din 1866, prin care s-a instituit Înalta Curte de Casatie si Justitie, iar la baza erau tribunale de prima instanta ale caror hotarâri puteau fi atacate cu apel. Iar, mai
apoi, sistemul si-a schimbat forma, datorita multiplelor reforme la care a fost supus.

Structura instantelor judecatoresti:
Organizarea actuala a instantelor judecatoresti este reglementata de catre Legea nr. 304/2004, care în art. 2 alin. 2, prevede ca, în materie civila, instantele judecatoresti sunt compuse din:
- Judecatorii;
- Tribunale;
- Tribunale specializate;
- Curti de Apel;
- Înalta Curte de Casatie si Justitie.

Judecatoriile „sunt instante fara personalitate juridica si functioneaza în judetele si în sectoarele municipiului Bucuresti. Numarul si localitatile în care acestea sunt situate se afla într-o anexa a Legii de organizare judiciara. În prezent, sunt peste 180 de judecatorii, iar în functie de natura si numarul cauzelor, în cadrul fiecarei judecatorii de pot înfiinta sectii sau complete specializate”.

Tribunalele „sunt instante cu personalitate juridica, care au sediul, de regula, în localitatea de resedinta a judetului respectiv. Numarul lor, la ora actuala, este de 42 de tribunale, în cadrul carora functioneaza complete specializate pentru cauze civile, pentru cauze penale, cauze comerciale, cauze cu minori si familie, cauze de contencios administrativ si fiscal, privind conflictele de munca si asigurari sociale, sectii maritime si fluviale, sau pentru alte materii”.

Tribunalele specializate sunt instante fara personalitate juridica, ce functioneaza la nivelul judetelor si a municipiului Bucuresti, au sediul în localitatea resedinta de judet, si preiau cauzele de competenta tribunalelor în domeniile în care se înfiinteaza, prin Ordinul Ministrului Justitie cu Avizul Conform al Consiluilui Superior al Magistraturii. Scopul înfiintarii lor este sporirea calitativa a actului de justitie si solutionarea cu celeritate a cauzelor date în comeptenta lor5. Tribunalele specializate sunt, conform Legii de
organizare judiciara: Tribunale pentru minori si familie, Tribunale de munca si asigurari sociale, Tribunale comerciale, si Tribunale administrativ-fiscale.

Tribunalele specializate nu reprezinta pentru România o noutate absoluta, deoarece în perioada anterioara celui de-al Doilea Razboi Mondial, au existat Curti administrative, Curti cu jurati, Tribunale de minori, si Judecatorii de munca. „Astfel, de exemplu, în cadrul art. 21 din Legea de organizare judiciara din 1 septembrie 1890, Tribunalele
judetene aveau rolul si de Tribunale de comert.” Instantele specializate au rolul de a contribui la sporirea calitativa a actului de
justitie si la solutionarea cu celeritate a cauzelor, desi în ultima perioada, doctrina occidentala discuta aprins pe marginea utilitatii instantelor specializate din diferitele materii, cum sunt cele din domeniul comercial sau cele din domeniul contenciosului administrativ.

Curtile de apel sunt instante cu personalitate juridica, ce functioneaza într-o circumscriptie, cuprinzând mai multe tribunale si tribunale specializate. În prezent functioneaza 15 curti de apel, ce includ în circumscriptia lor între doua si sase tribunale. Curtile de apel sunt si ele subdivizate în sectii specializate, precum: civila, penala, comerciala, minori si familie, contencios administrativ si fiscal, conflicte de munca si asigurari sociale, maritine, fluviale, si alte materii. Înalta Curte de Casatie si Justitie este singura instanta suprema din România, cu personalitate juridica, ce functioneaza potrivit regulilor din Legea de organizare judiciara, care prevede faptul ca aceasta este organizata în urmatoarele sectii: sectia civila si de proprietate intelectuala, sectia penala, sectia comerciala, sectia de contencios administrativ si fiscal. Înalta Curte se condusa administrativ de catre un presedinte, un vicepresedinte, patru presedinti de sectii si judecatori.

Înalta Curte îsi desfasoara activitatea si în cadrul Sectiilor Unite, sub forma unui complet format din 9 judecatori, fiecare având competenta proprie. În structura Înaltei Curti mai intra: Cancelaria, directii, servicii, birouri, cu personal stabilit prin statutul de functii.

În materie civila, instanta suprema are competenta doar în materia recursului, pe când în materie penala, instanta judeca atât pe fond cât si în recurs. Pe lânga acestea, instanta suprema mai judeca: cererile stramutare, conflicte de competenta, si alte cereri prevazute de lege. Sectiile Unite ale instantei supreme judeca: recursurile în interesul
legii, sesizarile privind schimbarea jurisprudentei Înaltei Curti, si pentru sesizarea Curtii Constitutionale privind constitutionalitatea legilor înainte de promulgare, precum si alte cauze date de lege în competenta sa.

Organizarea instantelor militare:
Organizarea instantelor militare în tara noastra nu este un lucru nou si nici recent. O parte a doctrinei este împotriva acestei structuri, considerând faptul ca aceasta structura este inutila, si creaza anumite privilegii ce decurg din calitatea cumulativa de magistrat si de militar. Dorinta de specializare în domeniul infractiunilor comise de militari, conform acestei parti a doctrinei, nu rezida, deoarece singurul element special îl reprezinta specializarea subiectului activ.

Ion Deleanu, adordând tema revizuirii Constitutie, remarca faptul ca: „justitia este unica, impartiala si egala pentru toti”, ceea ce ar trebui sa aiba drept consecinta desfiintarea instantelor militare, existenta acestora „fiind anacronica existentei unor justitii paralele”. Mai mult, doctrina recenta considera ca fiind neconstitutionala existanta statutului de judecator militar. Statutul dublu, de judecator, cât si calitatea acestei persoane de cadru activ al armatei afecteaza independenta, inamovibilitatea si impartialitatea acestor instante.

Legea de organizare a instantelor si parchetelor militare nr. 54/1993, în art. 2 prezinta structura acestor categorii de instante ca fiind alcatuita din:
- Tribunale militare;
- Tribunale militare teritoriale;
- Curtea Militara de Apel;

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.