Instigarea

Trimis la data: 2009-09-25 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 560
Autor: Florina Dimensiune: 14kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Sediul materiei este art. 25 din actualul Cod penal, care prevede ca este instigator persoana care determina cu intentie o alta persoana sa savârseasca o fapta prevazuta de legea penala. Noul Cod penal a preluat, în art. 39, fara modificari, textul art. 25 din actualul Cod penal. Ca forma a participatiei penale, instigarea este fapta unei persoane (instigator) care, cu intentie, determina, prin orice mijloace, o alta persoana (instigat) sa savârseasca o fapta prevazuta de legea penala.

De esenta instigarii este faptul ca instigatorul realizeaza actiunea de instigare înainte ca cel instigat sa fi luat hotarârea de a actiona. Sub acest aspect, instigarea se deosebeste de complicitate, în cazul careia activitatea de înlesnire sau ajutorare are loc dupa ce autorul a luat hotarârea de a comite fapta sau în timpul când acesta savârseste fapta. Caracteristic instigarii este deci faptul ca instigatorul, care ia cel dintâi hotarârea de a savârsi infractiunea, nu trece la savârsirea faptei respective, ci transmite aceasta hotarâre altei persoane, pe care o determina, printr-o activitate materiala (îndemnuri, rugaminti, amenintari etc.), sa savârseasca ea acea fapta, iar acea persoana, ca efect al determinarii, trece la savârsirea acesteia, devenind autor al infractiunii.

Instigatorul contribuie deci la savârsirea infractiunii prin transmiterea catre cel instigat a ideii savârsirii infractiunii si prin determinarea hotarârii acestuia de a savârsi fapta. Instigarea trebuie, asadar, localizata în sfera laturii subiective a infractiunii. Instigatorul realizeaza, împreuna cu cel instigat, cauzalitatea psihica, el fiind cel care inoculeaza si determina luarea hotarârii de savârsire a faptei prevazute de legea penala. Acest continut psihic al instigarii explica denumirea data instigatorului, de „autor moral” al infractiunii.

b) Conditii de existenta
1. Subiectii. Pentru existenta instigarii este necesara prezenta a doua persoane: una care realizeaza activitatea de instigare (instigatorul); alta asupra careia se exercita aceasta activitate (instigatul). Instigator poate fi orice persoana care îndeplineste conditiile generale pentru a putea fi subiect al infractiunii. Nu este necesara o calitate speciala. De aceea, instigarea este posibila si la infractiunile proprii, fara sa fie necesar ca instigatorul sa aiba calitatea ceruta de lege autorului infractiunii. De asemenea, instigarea este posibila si la infractiunile ce se savârsesc in persona propria, dupa cum este posibila si la infractiunile intentionate, ca si la cele de culpa (în acest caz participatia fiind improprie sau imperfecta), la infractiunile comisive, ca si la infractiunile omisive. Instigarea poate fi savârsita nu numai de o singura persoana, dar si de doua sau mai multe persoane care determina, simultan ori succesiv, aceeasi persoana la savârsirea aceleiasi infractiuni.

În astfel de cazuri exista deci doi sau mai multi coinstigatori (coinstigare), daca acestia au actionat în întelegere unii cu altii si cu vointa de a coopera. Daca însa între instigatori nu a existat o astfel de întelegere, asa încât s-au realizat întâmplator acte de instigare a aceleiasi persoane, la savârsirea aceleiasi fapte prevazute de legea penala, va exista un concurs de instigari, si nu coinstigare. Exista, de asemenea, coinstigare în cazul în care o persoana determina o alta persoana ca aceasta, la rândul ei, sa determine o a treia persoana sa savârseasca o fapta prevazuta de legea penala. În astfel de cazuri exista instigare mediata din partea primului instigator si instigare imediata din partea celui de-al doilea, care determina direct pe autor sa savârseasca fapta.

Daca, pe lânga activitatea de instigare, o persoana savârseste si acte de executare, participând astfel si ca autor la savârsirea aceleiasi infractiuni, contributia de instigator (instigarea) se absoarbe în aceea de autor. Explicatia deriva din caracterul de participatie secundara al instigarii, fata de autorat, care reprezinta forma de participatie principala. Evident ca, în asemenea situatii, când o persoana, dupa ce instiga, savârseste ea însasi acte de executare si devine autor al infractiunii, pluralitatea ei de contributii va fi avuta în vedere la individualizarea pedepsei.

Instigat sau persoana asupra careia se exercita instigarea poate fi, de asemenea, orice persoana fizica, indiferent daca îndeplineste sau nu conditiile generale pentru a fi subiect activ al infractiunii la care a fost instigat. Poate fi deci instigata si o persoana iresponsabila, un minor care nu a împlinit 14 ani ori o persoana lipsita de libertate de vointa ori de actiune, în astfel de cazuri fiind vorba de o participatie improprie. În cazul infractiunilor proprii, instigatul trebuie sa aiba calitatea ceruta de lege în persoana autorului infractiunii pe care instigatul urmeaza sa o savârseasca. În situatia în care instigarea este adresata unei singure persoane sau unor persoane determinate, ea este denumita instigare individuala.

În cazul în care este adresata unui numar nedeterminat de persoane, ea este denumita instigare colectiva. În prima situatie vom avea o forma a participatiei penale, în timp ce în a doua nu se realizeaza o participatie penala, ci fapta constituie o infractiune de sine statatoare (de exemplu, instigarea publica si apologia infractiunilor prevazute în art. 324 C. pen.).

2. Latura obiectiva
Sub raportul laturii obiective, pentru existenta instigarii este necesara îndeplinirea urmatoarelor conditii:
a) sa existe o activitate de determinare de catre o persoana (instigator) asupra unei alte persoane (instigat);
b) activitatea de determinare sa se refere la savârsirea unei fapte prevazute de legea penala;
c) sa nu existe o determinare anterioara, adica o hotarâre preexistenta a instigatului de a savârsi fapta respectiva;
d) activitatea de instigare sa aiba efect, adica sa duca la determinarea instigatorului, la acceptarea de catre acesta a ideii de a savârsi fapta si la hotarârea lui de a o savârsi;
e) cel instigat sa fi trecut la savârsirea faptei si sa realizeze cel putin o tentativa pedepsibila. Sunt necesare unele explicatii cu privire la aceste conditii.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.