Institutia Arhivelor - intre traditie si actualitate

Trimis la data: 2009-10-27
Materia: Istorie
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 8.38 / 10
Downloads: 180
Autor: Lorena Done
Dimensiune: 10kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Arhivistica in sensul gruparii documentelor spre pastrare si valorificare este contemporana cu aparitia scrisului. Institutie a Statului a aparut si la noi din ratiuni practice din cadrul ministerelor create in 1831 - 1832 la Bucuresti, respectiv.Arhivele statului din Tara Romaneasca au luat fiinta in compunerea Ministerului Trebilor din Launtru (azi Ministerul de Interne) avand la baza ca act normativ "Jurnalul Sfatului Administrativ pentru regulile ce urmeaza a se pazi la tinerea Arhivei", iar in Moldova in subordinea Logofetiei Dreptatii(azi Ministerul Justitiei).
Legislatia arhivistica a tinut cu transformarile politico-sociale si economice ale tarii, respectiv formarea statului national roman (1859) si desavarsirea unitatii nationale din 1918, cand odata cu incheierea procesului de unificare administrativa si legislativa a fost emis Regulamentul pentru organizarea Arhivelor Statului(1925).

Insemnatatea institutiei i-a conferit un caracter national si unitar cuprinzand si unitatile teritoriale din subordine ce fac parte din intreg respectand o legislatie uniforma. In slujba documentului, in sensul pastrarii si valorificarii acestuia, s-au pus oameni de seama ai culturii si istoriografiei romanesti precum Gheorghe Asachi, Vasile Alecsandi, Nicolae Filimon, Grigore Alexandrescu, Ion Heliade Radulescu, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Dimitrie Onciul, Aurelian Sacerdoteanu, David Prodan, s.a.

Acestor corifei ai deslusirii adevarurilor din cronici li se alatura un mare numar de arhivisti, arhivari, alti lucratori din arhiva, pe cat de "anonimi" in aparenta pe atat de insemnati in esenta prin atributiile specifice ce au vegheat asupra documentelor redandu-le circuitul informativ.Arhivele Nationale, la 165 de ani de existenta, traverseaza desigur o etapa de innoiri. S-a reusit crearea unui sistem propriu de pregatire a personalului prin Scoala Nationala de Arhivistica si Facultatea de Arhivistica avandu-se in vedere complexitatea misiunilor, ceea ce va conferi institutiei un rol sporit in societatea contemporana.

Au vazut lumina tiparului un considerabil numar de publicatii inclusiv cu aportul unitatilor teritoriale- pe care, in parte, le-am facut cunoscute publicului din judet in cadrul unor actiuni cu caracter cultural la care Arhivele Nationale Covasna a luat parte sau prin intermediul presei locale: "Romania -Documentele Unirii, 1918; "De la Pronunciament la Memorandum"; "Romania - istorie in documente", "Romania - documente straine despre romani"; "Minoritatile nationale din Romania", "Romania - marele sacrificat al celui de-al doilea razboi mondial"; "Diplomatia europeana si miscarea memorandista", s.a.

Aceste reusite sunt rodul unor intense cercetari asupra unor documente nevalorificate din diverse cauze in trecutul apropiat, din care nu putine sunt documente aflate in arhive straine, aducandu-se astfel o serie de clarificari legate de unele episoade ale istoriei nationale moderne si contemporane.

Unitatile teritoriale ale Arhivelor Nationale (inclusiv Covasna) si-au adus propriile contributii prin date, informatii precum si documente la aceste realizari editoriale, la care se adauga publicatiile de specialitate precum "Arhiva Romaneasca", principalul nostru periodic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.