Institutia Presedintiei - seful de stat

Trimis la data: 2015-03-30 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 12 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: mihaela45 Dimensiune: 30kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Institutia sefului de stat isi are obarsia in chiar istoria lumii, a sistemelor statale.Din totdeauna colectivitatile umane organizate au avut un sef, recunoscut sau impus, in contextulimprejurarilor istorice. Cu atat mai mult, statele, concepute ca mari colectivitati umane, grupate peteritorii mai mult sau mai putin intinse, delimitate prin frontiere, au cuprins in sistemul organizariilor politice si institutia sefului de stat.
Explicarea institutiei sefului de stat presupune intelegerea corecta a relatiei

Aceasta evolutie a institutiei sefului de stat in tara noastra o vom explica prin prisma dispozitiilor constitutionale, incepand cu prima noastra constitutie. Astfel, potrivit Statului lui Cuza puterile publice erau incredintate domnului, unei adunari ponderatice si unei adunari elective.Termenul domn este folosit si de catre Constitutia din anul 1866 (art. 82), domnulavand puteri constitutionale ereditare, iar puterea legislativa se exercita colectiv de catre domn si reprezentanta nationala (art. 32). La 8 iunie 1884, in urma proclamarii regatului in anul 1881,textele constitutionale sunt puse de acord cu aceasta realitate.

Constitutia din anul 1923 vorbeste de rege (art. 77), aratand ca puterea legislative se exercita colectiv de catre rege si reprezentanta nationala (art. 34), ca puterea executiva esteincredintata regelui (art. 39). Denumirea de rege este mentinuta si de Constitutia din 1938 (art. 34)care-l declara capul statului (art. 30) si desigur cuprinde dispozitii similare cu cele din art. 34 si 39 ale Constitutiei din 1923.
In perioada 1940 - 1944 prerogativele regale au fost substantial restranse, dar regele ramane ca sef al statului pana in decembrie 1947, in baza Constitutiei din 1923 repusa invigoare prin Decretul nr. 1626 din 1944.

Prin Legea nr. 363/1947 atributiile de sef de stat sunt incredintate Prezidiuluirepublicii, care devine sef de stat colegial. Aceasta a fost organizat ca un organ al administratiei de stat, ca organ suprem executiv, daca folosim exprimarea Decretului nr. 31/1948. Constatarea este interesanta din punct de vedere istoric pentru ca daca actele constitutionale adoptate in aceasta perioada (ne referim indeosebi la Decretul nr. 1626/1944 si Decretul nr. 2218/1946) au mentinut separatia puterilor, Legea nr. 363/1947 a inlocuit acest principiu cu unicitatea puterii.

Constitutia din anul 1948, incredinteaza functia de sef de stat Prezidiului MariiAdunari Nationale, organ central, caracterizat ca organ suprem al puterii de stat, mentinut si deConstitutia din 1952 pana in anul 1961, cand a fost inlocuit prin Consiliul de Stat.
Consiliul de Stat, organ colegial, este mentinut si de Constitutia din anul 1965. Inanul 1974 Constitutia a fost modificata, creandu-se functia de presedinte de republica, indeplinitade o singura persoana.
Dupa revolutia din decembrie 1989, prin Decretul - Lege nr. 2 din 27 decembrieprivind constituirea, organizarea si functionarea

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.