Institutia cetateniei in sistemul constitutional romanesc

Trimis la data: 2009-06-30 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 472
Autor: Aurelia Dimensiune: 267kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Din cele mai vechi timpuri pâna în momentul recunoasterii normative a calitatii de român, românul a fost de nationalitate româna dar în sensul larg al conceptului de nationalitate care reprezinta „ raportul dintre o persoana cu alte persoane, legatura care se stabileste prin identitate de rasa, prin comunitate de limba si religie, prin aceleasi traditii istorice, prin aceleasi limite naturale si prin aceeasi autoritate publica”.

Dar cum vom constata mai târziu, în aceasta perioada, deosebirea esentiala dintre un strain si un român era credinta religioasa, considerata ca un element constitutiv al nationalitatii. În literatura de specialitate se considera ca „pâna la începutul secolului XV conditia strainilor era reglementata de obiceiul sau cutuma pamântului”.

Înainte de intrarea în vigoare a Regulamentului organic în Tarile Române indigenatul sau împamântenirea nu era reglementata de un singur text normativ. Primele reglementari privind indigenatul le gasim în pravilele sau codicele domnesti. Acestea cuprindeau în general incapacitatile civile privind casatoria. Astfel, Codul Caragea în Muntenia si Codul Calimach în Moldova, din perioada 1818-1865, prohibea casatoriile dintre un crestin si o persoana de alta religie, acestea fiind considerate rusinoase.

În literatura de specialitate mai veche, se precizeaza ca înaintea Regulamentului Organic „potrivit unui vechi obicei al pamântului un strain care se însura cu o boieroaica, cu o fata de boier intra nu numai în cetatenie, dar dobândea si toate drepturile”. O opinie asemanatoare este formulata si de Dimitrie Alexandresco.

O reglementare unitara privind dreptul de împamântenire este înscrisa în art. 377-379 din cuprinsul Regulamentului organic. Acesta a intrat în vigoare în anul 1831 prin votarea lui de cele doua Adunari convocate la Iasi si Bucuresti. Dupa parerea noastra Regulamentul organic a fost primul document cu caracter constitutional care a guvernat Principatele
române timp de 27 de ani. Regulamentul a reglementat materia împamântenirii în doua variante: împamântenirea mare sau cu efecte depline care confera drepturile civile si drepturile politice si împamântenirea mica sau cu efecte restrânse prin care se acordau
unele drepturi civile exercitate de negustori, mesteri sau industriasi, acestia având obligatia sa plateasca patenta si darile comunale.

Împamântenirea mare nu se putea obtine decât de catre strainii de rit crestin, printr-un document eliberat de domn în urma deliberarii si aprobarii cererii de împamântenire de catre puterea legiuitoare. În cererea de acordare a împamântenirii strainul avea obligatia sa
descrie capitalurile sale si profesiunea care l-ar face folositor tarii. Dupa aprobarea cererii, strainul era obligat sa efectueze un stagiu de zece ani la expirarea caruia se acorda brevetul marii împamânteniri. Daca strainul se casatorea cu o românca nobila, stagiul se reducea la sapte ani.

Mica împamântenire se obtinea fara stagiu si fara aprobarea adunarii legiuitoare. Referitor la terminologia folosita în literatura de specialitate, aceasta nu este unitara, chiar daca se refera la aceleasi perioade de timp. Unii autori folosesc termenul de nationalitate
în sensul de cetatenie, iar altii termenul de naturalizare în sensul de împamântenire. Valorificând cele prezentate mai sus putem afirma ca institutia cetateniei în perioada mentionata a apartinut dreptului cutumiar, dreptului civil si Regulamentului organic ca document cu caracter constitutional distinct, care a fost adoptat de Adunarile legiuitoare ale Principatelor române.

În opinia noastra, notiunile „nationalitate” si „cetatenie” au acelasi continut juridic, cum de asemenea au acelasi continut juridic si termenii: naturalizare, împamân-tenire sau indigenat.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.