Institutii religioase

Trimis la data: 2009-09-23
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 8.88 / 10
Downloads: 13
Autor: Florina
Dimensiune: 13kb
Voturi: 19
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Simboluri Religioase
Un simbol reprezintă simplificarea unui concept, a unei idei etc., într-o formă grafică acceptată în general ca reprezentând ideea respectivă. Spre exemplu, recunoastem “crucea” - ca simbol al crestinismului, simbolul “+” ca simbol al adunării în matematică, iar simbolul “$” - moneda Statelor Unite ale Americii.
Conform Dictionarului Enciclopedic (vol. I, A – C), crucea reprezintă principalul simbol al religiei crestine si semnifică jertfa de răscumpărare pentru noi, a lui Iisus Hristos. Crucea materială a fost crucea purtată de Hristos în spate, în drum spre Golgota, devenind altarul jertfei Lui.

În această calitate, crucea este asezată deasupra bisericii, pe
masa sfântă din altar si în spatele mesei, în casele crestinilor si străjuieste la mormintele celor răposati, ca semn al învierii lor. Crucea simbolizează pe Iisus Hristos, sacrificiul acestuia, apoi martiriul apostolilor Săi, care I-au răspândit mesajul.

Cea mai mare parte a edificiilor religioase crestine sunt construite după modelul crucii, format din nava principală (naos) – reprezentând lungimea crucii si nave laterale pentru braŃele acesteia.

Există mai multe feluri de cruci: celtică; crucea înscrisă în cerc; crucea latină – având un brat mai lung decât celelalte; crucea gamată (svastica sau crucea indiană) – cruce ale cărei braŃe sunt îndoite în forma literei grecesti gamma; crucea Sf. Anton (crucea tau) – cruce în forma literei T (grecescul tau); crucea Sf. Andrei – cu bratele în
formă de X; crucea de Lorrena – avînd două traverse sau brate; crucea de Malta – cu patru brate egale, lătite la extremităti, crucea evreiască (hexagrama).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.