Institutii si politici europene

Trimis la data: 2015-05-17
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 123
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Andreea_D
Dimensiune: 217kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Uniunea Europeana este gestionata prin intermediul institutiilor comune: un Parlament democratic ales, un Consiliu al Uniunii Europene reprezentand statele membre la nivelul ministrilor sau, pentru Consiliul European, la nivelul sefilor de stat sau de guvern; o Comisie Europeana, aparatoare a tratatelor, avand putere de initiativa legislativa si de executie; o Curte de Justitie care este judecatorul suprem al Uniunii, o Curte de Conturi ce controleaza gestionarea finantelor si, in sfarsit, organe consultative, ce exprima interesele economice, sociale si regionale ale statelor membre.
Relatiile dintre institutiile si organele UE sunt bazate pe parteneriat, cooperare si dependenta mutuala.
Telul cooperarii politice europene, care a demarat la inceputul anilor '70, era sa depaseasca un cadru economic si social stabilit de tratatele comunitare si sa ajunga la o strategie comuna originala a statelor membre in domeniul politicii externe. Tratatul Uniunii Europene recunoaste nevoia de a incorpora in politica externa o dimensiune de securitate comuna. Aceasta cooperare se extinde, in principiu, in toate domeniile de politica internationala care implica interesele Uniunii Europene, ea reprezentand o prelungire fireasca a activitatii Comunitatii.

Importanta extraordinara pe care Parlamentul o acorda PESC este reflectata in dezbaterile sale, in special in cele care au loc in cadrul Comisiei pentru politica externa, drepturile omului, securitate comuna si politici de aparare.
Presedintia Consiliului European consulta Parlamentul asupra princiAZpalelor aspecte de politica externa si de securitate si asigura luarea in considerare a punctelor de vedere ale Parlamentului. Parlamentul este informat in mod regulat de Presedintie si de Comisia Europeana despre dezvoltarea strategiilor de politica externa si de securitate. Tratatul de la Amsterdam a creat Biroul reprezentantului pentru politica externa si de securitate comuna.

Parlamentul European poate adresa intrebari sau face recomandari Consiliului European. Anual, Parlamentul tine dezbateri asupra progresului in implementarea PESC.Parlamentul a primit un rol important in relatia cu Banca Centrala Europeana (BCE), ca parte a UEM (Uniunii Economice si Monetare).
Banca se bucura de independenta totala in deciziile de politica monetara. Ea are autoritate unica in stabilirea ratei dobanzilor pe termen scurt si in folosirea instrumentelor monetare necesare pentru mentinerea stabilitatii monedei Euro.

Cu toate acestea, independenta operationala a Bancii Centrale Europene este contrabalansata de raspunderea pe care aceasta o are in fata Parlamentului European. Regulile procedurale ale Parlamentului definesc clar rolul pe care aceasta il are in numirea presedintelui, vicepresedintelui si a altor membri ai Biroului Executiv al Bancii. Dupa audierile Comisiei, nominalizatii trebuie sa fie aprobati de Parlament inainte de a putea fi numiti de catre Consiliu.

Presedintele Bancii Centrale Europene trebuie sa prezinte un raport anual in sedinta plenara a Parlamentului. In plus, Presedintele Bancii Centrale si alti membri ai Biroului Executiv se prezinta in fata Comisiei pe probleme monetare a Parlamentului la intervale regulate; aceste intalniri pot avea loc la cererea oricareia dintre parti. Cel putin patru asemenea intalniri trebuie tinute in fiecare an.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.