Institutiile Europene

Trimis la data: 2010-02-01
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 8.45 / 10
Downloads: 0
Autor: Eliana Popa Mladin
Dimensiune: 44kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Consiliul European nu are statut de institutie europeana, dar este foarte important in trasarea prioritatilor si definirea orientarilor politice generale ale UE. Acesta este format din sefii de stat si de guvern ai statelor membre la care se adauga presedintele Comisiei Europene. Consiliul se intalneste de cel putin doua ori pe an (iunie si decembrie). In aceste intalniri se planifica bugetul multianual, se modifica Tratate sau se decid termenele finale privind etapele extinderii.
Desi datorita compozitiei sale aceasta institutie este cea mai influenta din cadrul Uniunii, Consiliul nu are un rol formal in procesul legislativ al acesteia. Deseori se fac confuzii intre Consiliul Uniunii Europene, Consiliul European si Consiliul Europei. Consiliul Uniunii Europene este format din ministri specializati pe anumite domenii, Consiliul European e format din sefi de stat si guvern din statele membre, iar Consiliul Europei este o organizatie infiintata in 1949 pe baza Tratatului de la Strasbourg, prin care cele 41 de state fondatoare au decis sa creeze o institutie care are drept scop intarirea democratiei, drepturile omului si statul de drept.

Consiliile europene primesc numele localitatilor in cadrul carora au loc intrunirile membrilor. Desi rolul de pana acum a Consiliului a fost marcat de initiative precum cea a uniunii monetare, intr-o Uniune largita pare a dobandi rolul unui forum de discutii in care Presedentiile successive ale Consiliului incearca sa coordoneze obiectivele si prioritatile fiecarui mandat. Consiuliul Uniunii Europene, cunoscut si sub numele de Consiliul de MInistri sau, chiar simplu "Consiliul" reprezinta organul principal de luare a deciziilor la nivel comunitar si autoritatea legislativa finala.

Consiliul este format din cate un reprezentant al fiecarui stat membru al Uniunii. Reprezentantii statelor nationale sunt autorizati sa reprezinte guvernele lor in luarea deciziilor in cadrul Consiliului. Membrii Consiliului sunt ministrii reprezentand diferite domenii, cum ar fi ministri de finante pentru procedurile bugetare sau ministri ai agriculturii pentru problemele legate de agricultura.Consiliul adopta toata legislatia necesara functionarii Uniunii Economice si Monetare, pe baza propunerilor Comisiei Europene (de ex. legislatia privitoare la statutul legal al monedei Euro, precum si ratele de schimb irevocabile intre Euro si monedele din zona Euro).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.