Institutiile Uniunii Europene

Trimis la data: 2013-10-05 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: iulialu Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Tratatul de la Lisabona nu schimba fundamental structura institutionala a Uniunii, care se va baza, in continuare, pe triunghiul Parlament, Consiliu, Comisie. Numarul institutiilor se ridica acum la sapte: Parlamentul European, Consiliul European, Consiliul,Comisia Europeana, Curtea Europeana de JustiTie, Banca Centrala Europeana si Curtea de Conturi Fiecare institutie actioneaza in limitele atributiilor care ii sunt conferite prin tratate, in conformitate cu procedurile, conditiile si scopurile prevazute de acestea, cooperand intre ele in mod loial.
Referate similare: Institutiile Uniunii Europene

1. Parlamentul European (art.14 din TUE)
Potrivit Tratatului de la Lisabona, Parlamentul European ii reprezinta pe cetatenii Uniunii Europene.Prin urmare, Parlamentul European devine co-legislator in domenii precum imigraTia ilegala, cooperarea judiciara in materie penala, , fondurile structurale, transporturi.De asemenea, Parlamentul capata puterea de a se pronunta asupra proiectului de buget multianual al UE,dar si asupra bugetelor anuale.

Parlamentul European va avea de asemenea un rol sporit in:
- procedura de revizuire a tratatelor;
- incheierea acordurilor internaionale in general si indeosebi incheierea acordurilor de
asociere si a acelor acorduri care au implicatii bugetare sau institutionale;

Potrivit Tratatului de la Lisabona, numarul membrilor Parlamentului European se reduce de la 785 la 750,plus Presedintele. Distributia locurilor se face conform principiului "proportionalitatii degresive",stabilindu-se un prag minim de 6 reprezentanti si unul maxim de 96 reprezentanti/stat membru.Prin derogare, in perioada 2009-2014, Parlamentul European are 754 de europarlamentari.
.
2. Consiliul European (art.15 din TUE)
Prin Tratatul de la Lisabona este definita si misiunea noii institutii, in sensul ca aceasta "ofera Uniunii impulsurile necesare dezvoltarii acesteia si ii defineste orientarile si prioritaTile politice generale".
O noutate importanta in ceea ce priveste Consiliul European este aceea ca se contureaza o reglementare a modului de functionare a acestei institutii. Pana la Lisabona, functionarea Consiliului European era stabilita pe baza normelor cutumiare, aparute si consolidate in timp.
Potrivit Tratatului, Consiliul European este compus din sefii de stat sau de guvern ai statelor membre,precum si din presedintele sau si presedintele Comisiei. Inaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri
externe si politica de securitate18 participa la lucrarile Consiliului European.

Consiliul European se pronunta prin consens, cu exceptia cazului in care prin tratate se dispune altfel.
3. Consiliul (art.16 din TUE)
Inovatia adusa Consiliului este reprezentata de modul de desfasurare a procesului decizional, in sensul introducerii votului cu majoritate calificata, ca regula general.Majoritatea calificate este ceruta in situatiile care privesc ; politica spatiala; energie; sport; turism; protecie civila; cooperarea structurata permanenta in domeniul apararii.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.