Institutiile Uniunii Europene - denumire, functii si evolutie

Trimis la data: 2020-07-29
Materia: Diverse
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 9.69 / 10
Downloads: 0
Autor: bluedalnim
Dimensiune: 32kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: docx
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cuprins

Introducere 2
Caracteristici ale Institutiilor Uniunii Europene 3
Activitatea Institutiilor Uniunii Europene 4
Parlamentul European 5
Consiliul European 6
Consiliul Uniunii Europene (Consiliul de Ministri) 6
Comisia Europeana 7
Curtea Europeana de Justitie 8
Curtea Europeana de Conturi 8
Alte organisme ale Uniunii Europene 9
Concluzii 14
Bibliografie 15
Introducere

Uniunea Europeana (UE) este unica. Ea nu este un stat federal, ca Statele Unite ale Americii, pentru ca tarile membre UE raman natiuni suverane independente. UE nu se incadreaza nici in tiparul de organizatie interguvernamentala, cum sunt Natiunile Unite, deoarece tarile membre isi reunesc o parte a suveranitatii - si obtin, in acest mod, o influenta si o putere colectiva mult mai mare decat in cazul in care ar actiona pe cont propriu.

In practica, prin reunirea suveranitatii se intelege ca statele membre deleaga anumite puteri de decizie unor institutii comune pe care le-au creat, astfel incat deciziile cu privire la probleme specifice de interes comun sa poata fi adoptate in mod democratic, la nivel european.

In cadrul sistemului institutional comunitar fiecare institutie isi exercita functiile prevazute in tratat, concurand si completandu-se reciproc in scopul realizarii interesului comunitar in stransa legatura cu interesul national al statelor membre.

Structura institutionala a Uniunii Europene, este fondata pe o organizare cvadripartita care nu corespunde insa principiului separatiilor puterilor in locul acestuia aplicandu-se un principiu specific comunitar si anume cel al reprezentarii intereselor potrivit caruia fiecare institutie a UE reprezinta un interes distinct.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.