Institutiile politice din Egiptul antic

Trimis la data: 2006-06-02 Materia: Istorie Nivel: Liceu Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 1406
Autor: Doriana Spataru Dimensiune: 10kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Inca din perioada pre-dinastica, de la inceputul mileniului al IV-lea I.Hr. societatea egipteana era organizata in mici comunitatia agrare, conduse de un sfat de batrani, avand functii admnistrative, fiscale si judecatoresti; functii care mai tarziu vor fi preluate de organe de stat specializate, recrutate din randurile scriburilor. Aceste comunitati rurale, care se vor perpetua inca mult timp, erau formate din oameni liberi, dar obligati la tot felul de corvezi, prestatii si biruri in natura.

Functionarul care tinea evidenta si controla toate aceste obligatii era scribul. El era reprezentantul, organul admnistrativ imediat al guvernatorilor provinciilor, al templelor si al faraonului. Organizati intr-un sistem ierarhic bine precizat si cuprinzand sectii distincte, scribii tineau si evidenta cadastrului, a lucrarilor publice de efectuat, a nevoilor armatei, a distribuirii sclavilor, a tuturor obligatiilor fat de temple, de cult, de rege, s.a. Tara era impartita in provincii (nome, al caror numar, initial de 38, a ajuns la 42), guvernate in numele regelui de nomarhi; si care la randul lor erau impartite in subunitati admnistrative, ultima fiind satul.

Deasupra nomarhului era „loctiitorul regelui”, care concentra in mainile sale si atributiile militare din respectiva noma, si pe cele judecatoresti.O data cu dinastia a IV-a, functia de „loctiitor al regelui” a fost suprimata, instituindu-se acum aceea, centrala, de „vizir” unic.

Regele i-a transferat vizirului – de obicei numit din membrii familiei regale – atributiile efective de comandant militar suprem; de sef suprem al administratiei – si prin urmare de sef al tuturor scribilor din tara; de judecator suprem, si chiar de controlor adminstrativ suprem al domeniilor templelor. Numai cultul religios si treburile palatului nu tineau de competenta sa. Vizirul raporta regulat regelui si primea ordinele lui.

„Este evident ca functia de vizir cu toate prerogativele sale a fost creata de monarh pentru a contracare tendintele centrifuge, de autonomie si de independenta ale nomarhilor si ale nobililor mari proprietari funciari. Provinciilor, nomelor, nu li s-a mai lasat nici un fel de autonomie. In acest sistem centralizat la extrem, vizirul controla tot – lucrarile publice, fiscul, transporturile pe Nil, treburile armatei, intregul aparat birocratic, - fiind totodata si seful suprem al justitiei.”Justitia constituia o functie distincta, dar nu era incredintata unui corp aparte, separat de cel al admnistratiei.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.