Institutiile politice din antichitate

Trimis la data: 2006-06-02
Materia: Istorie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.44 / 10
Downloads: 1573
Autor: Doriana Spataru
Dimensiune: 6kb
Voturi: 130
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Inca din antichitate oamenii au constatat nevoia unor institutii politice ce sa centralizeze puterea asupra unor oameni, in functie de o anumita ierarhie stabilita de fiecare stat (Atena, Egipt, Roma sau Sparta). Conducerea suprema a Atenei nu a fost detinuta de o singura persoana, ci de o institututie: institutia arhontatului. Acesta a fost creat in jurul anului 800 i.Hr., cand aristocratia a impus regelui 2 arhonti (un sef al administratiei si unul al armatei).
In Egipt, conducatorul suprem era faraonul. El era considerat zeu si purta aceleasi insemne ca si acestia. „Viata eterna ii este asigurata de drept. Recoltele tarii sunt abundente gratie puterii sale divine. El este cel mai bun, cel mai drept, atotstiutor si intotdeauna desavarsit in judecata si hotararile pe care le ia.

Faraonul este o imagine a perfectiunii intruchipate. Viata lui deci trebuie sa fie asemenea celei a unui fiu de zeu si zeu el insusi; persoana lui este obiectul unui cult special, lui i se cuvine adoratia din partea tuturor, puterea lui de monarh absolut deriva de drept din caracterul sau divin. Zeul suprem i-a dat delegatia sa conduca tara, l-a proclamat stapan pamantesc atotputernic.

Viata sa de fiecare zi se desfasoara dupa un ceremonial complex, asemanator celui rezervat in templu zeului – tamaieri, ablutiuni, fardare, imbracare cu vesminte noi, s.a., rituri care au un sens magic.”1 Totusi tot el se ocupa si de problemele statului, fiind reprezentat in fata poporului de catre vizir. Printre atributiile sale se numara si cele religioase, militare, admnistrative si justitiare. Faraonul detinea si un harem, el find poligam.

In Roma, conducerea era detinuta de catre 2 consuli. Acestia erau alesi dintre cei mai importanti magistrati. Magistratii aveau mandate de un an, fara remuneratie, ei avansand din grad in grad. Pentru a fi magistrat era necesar un serviciu militar de cel putin 10 ani. Consulii reprezentau puterea executiva, cate o luna pe rand. Pe timp de razboi ei comandau armata. Dupa terminarea mandatului ei admnistrau o provincie ca si proconsuli.

In Sparta, conducerea statului era detinuta de 2 regi care aveau functii religioase, puteri absolute ca sefi militari si judecatori supremi (dar practic aveau doar rol de reprezentanta).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.