Institutiile specifice sistemului monetar international

Trimis la data: 2015-06-20 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Ioana_O Dimensiune: 15kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
1. Banca Mondiala a fost construita in 1944 si este o organizatie institutionala care are la baza 184 tari care sunt tari dezvoltate si in curs de dezvoltare.
Banca Mondiala acorda imprumuturi nimai pt scopuri productive , iar imprumuturile sunt acordate numai guvernelor nationale.
Creditele acordate sunt conditionate. Trebuie sa se ia masuri pt constituirea lor.
In decursul timpului alaturi de B.M. a mai luat nasetere inca patru organizatii afiliate . constituirea lor are la baza diferite probleme:

- 1960 a fost infintata Asociatia Internationala in dezvoltare in scopul pt a ajuta tarile mai putin dezvoltate.
- 1956 Corporatia financiara internationala si-a propus sa sprijine dezvoltarea sectorului aflat in dezvoltare. Functiona ca o banca de investitii si a spriji celor anterioare
- 1988 Agentia de garantare a investitilor si avea ca obiectiv garantii impotriva riscului politic.
- 1966 s-a construit Centrul International pt reglementarea disputelor privind investitiile.

- 1944 a lut nastere F.M.I. (Fondul Monetar international) a evita producerea clauzelor care au stat la baza reducerii marilor crize.
2. Rolul FMI
Acorda asistenta tarilor pt ca acestea sa adopte politici economice sanatoase si acorda totodata asistenta acelor membri care au nevoie temporal in ceea ce priveste echilibrarea balantei de plati.
Important in expansiunea relatilor comerciale internationale si care participa la stabilirea ratelor de schimb. Totodata promoveaza cooperare economica internationala.

In 1989 acorda asistenta tarilor aflate in tranzitie.
Orice tara poate fi membra a fondului monetar daca constituie un anumit depozit numit "Cota" - in aur si moneda proprie , dar marimea cotei difera de la tara la tara.
In 1952 este vorba de sistemul creditelor confirmate prin producerea stend bay. Impune existenta a 2 documente:
1) este vorba de un set de conditii in care trebuie sa se precizeze durata, scopul si suma

2) scrisoarea de intentie (memorandul) se incheie cu FMI si care cuprinde un plan de regresare economica si, iar existenta reprezinta ca garantia a indeplinirii creditului acordat.
A avut mai multe esecuri: care tin de limitele pe care in mod obiectiv fondul monetar le inrecistreaza.
Au in vedere faptul ca rezervele sunt limitate si planurile de regresare economica prin natura lor sunt planuri de austeritate.
In 1999 s-a hotarat ca principalul obiectiv al fondului sa fie reducerea saraciei. Finantarea unor planuri care sa urmareasca indeplinirea acestui scop.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.