Instruire asistata de calculator

Trimis la data: 2009-03-24
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 30
Nota: 9.58 / 10
Downloads: 1477
Autor: George
Dimensiune: 1110kb
Voturi: 37
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Odată cu dezvoltarea primului sistem de calcul în perioada 1943-1945 ENIAC- „Electronic Numerical Integrator and Computer”, asistăm la aparitia unei relatii strâns legate dintre învătământ si tehnologia calculatoarelor.
Înainte de aparitia sistemului ENIAC, pornind de la ideile
matematicianului englez Charles Babbage ce propunea în 1830 o masină analitică de calcul, în 1937 Howard Aiken de la Universitatea Harvard reuseste să ducă la bun sfârsit după o perioadă de sase ani (1939-1944) primul calculator electromagnetic alcătuit din comutatoare si relee- Mark I.

Înlocuirea releelor cu tuburi face trecerea de la Mark I la ENIAC- calculator electronic digital fapt pentru care a rămas în istorie ca fiind primul calculator inventat de omenire. În anul1 1950 asistăm la aparitia unei prime aplicatii informatice, educationale dezvoltată de
către cercetătorii Institutului de Tehnologie din Massachusetts care a constat în dezvoltarea unui simulator de zbor pentru antrenarea pilotilor.

În perioada 1959-1963 IBM dezvoltă primul program informatic utilizat în predarea informaticii iar în colaborare cu Universitatea Stanford (1963) lansează primul limbaj de programare (COURSEWRITER) specific instruirii asistate de calculator. Aparitia sistemului PLATO în anii “70 (Programmed Logic for Automatic Teaching Operations) dezvoltat în parteneriat de către National Science Fundation, Control Data Corporation si Computer Education Research Laboratory a dus la dezvoltarea unui sistem de instruire asistată, sistem proiectat de tip mainframe datorită programelor mari si continutului considerabil de
materiale pentru uzul studentilor.

PLATO permitea accesul simultan mai multor utilizatori la acesta
memorând pentru fiecare student în parte progresul de învătare.
Un alt reper important ar fi plasat în anul 1972, momentul în care INTEL a lansat procesorul pe 8 biti, moment considerat ca fiind punctul de plecare în evolutia calculatoarelor.

La începutul anilor “80 asistăm la aparitia calculatoarelor personale ce includ posibilitatea de prezentare a informatiilor vizuale. În această perioadă suntem martorii unui real progres legat de
instruirea asistată de calculator dată fiind proiectarea interactivitătii si controlul elevului. Mai putem spune că în perioada 1994-1996, odată cu dezvoltarea tehnologiilor Web a crescut considerabil utilitatea si totodată utilizarea acestora în procesul de predare-învătare.

Fără a parcurge un întreg istoric al calculatoarelor si al programelor strâns legate de Instruirea Asistată de Calculator, concluzionăm spunând că evolutia tehnologiei, a sistemului de comunicatii, a dus treptat la dezvoltarea unor noi abordări si tehnici de învătare.
Profesorul James Taylor2 în articolul „Fifth Generation Distance Education”(5 generatii de modele de instruire la distantă) concluzionează astfel:
1. Prima generatie- Modelul prin corespondentă:
- tipărirea.

2. Generatia a doua- Modelul Multimedia:
- tipărirea;
- înregistrări audio si video;
- învătarea asistată de calculator;
- video-interactiv.

3. Generatia a treia- Modelul Tele-Învătare:
- audio si video conferinte;
- comunicare audiografică;
- televiziune si media.

4. Generatia a patra- Model flexibil de învătare:
- interactivitate multimedia online;
- acces prin Internet la resurse din zona World Wide Web;
- comunicatie imediată prin tehnologia calculatoarelor.

5. Generatia a cincea- Modelul inteligent si flexibil de învătare:
- interactivitate multimedia online;
- acces prin Internet la resurse Web;
- comunicatie utilizând sisteme automatizate;
- universităti electronice si campusuri portal.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.