Instruirea asistata de calculator

Trimis la data: 2007-05-16 Materia: Informatica Nivel: Liceu Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 9292
Autor: Sorina Petre Dimensiune: 37kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Instruirea programată ramificată – premisă a instruirii asistate de calculator (caracteristici generale,avantaje şi dezavantaje). În anii 1950, B.F.Skinner şi Norman Crowder,teoreticieni americani,au emis idei despre instruirea programată, aceştia fiind consideraţi pionierii modernelor tehnici de instruire cu ajutorul calculatorului. Principiile instruirii programate au fost aplicate într-o metodă de instruire numită sistem de învăţare personalizată.

Aceasta este o metodă de instruire,în care studentul învaţă în ritm propriu,materialul educaţional este structurat în secvenţe mici de studiu,urmate de chestionare,instruitul şi instructorul putînd să observe imediat evoluţia procesului de instruire .

Folosirea calculatorului în procesul de învăţămînt se dovedeşte a fi o necesitate în condiţiile dezvoltării în ritm accelerat a tehnologiei informaţiei.
Pentru noile generaţii de elevi şi studenţi,a devenit o cerinţă conceptul de asistare a procesului de învăţămînt cu calculatorul, în condiţiile avalanşei de informaţii multimedia.

Conceptul de asistare a procesului de învăţămînt cu calculatorul include :
• Predarea unor lecţii de comunicare de cunoştinţe ;
• Aplicarea,consolidarea,sistematizarea noilor cunoştinţe;
• Verificarea automată a unei lecţii sau a uni grup de lecţii.

Numită şi « inovaţia tehnologică cea mai importantă a pedagogiei moderne »,instruirea asistată de calculator – IAC – contribuie la eficienţa instruirii,este un rezultat al introducerii treptate a informatizării în învăţămînt .

Calculatorul poate fi utilizat în procesul de predare –învăţare de către profesor şi elev în scopul intermedierii activităţii de predare interumană ce are loc între cei doi poli educaţionali : profesor şi elevi.

« Mişcarea pedagogică de învăţămînt programat a fost inaugurată de B.F. Skinner ca fiind o aplicare a principiilor cunoscute ale instruirii,care înseamnă organizarea condiţiilor de învăţare prin mînuirea balanţei,recompensei şi penalizării,în alegera răspunsului corect. Simplificat putem spune că în secvenţa de învăţare prin instruire programată apare în evidenţă succesiunea : stimul – răspuns – confirmare. ».

Învătămîntul programat permite două modalităţi de programare pedagogică :

- Programare liniară (tip Skinner)
- Programarea ramificată (tip Crowder)

În ,,Dicţionarul de pedagogie contemporană’’ se regăsesc următoarele principii,ce stau la baza instruirii programate :

Principiul participării active şi independente a elevului ;
Principiul paşilor mici ;
Principiul progresului gradat ;
Principiul întăririi imediate a răspunsului;
Principiul ritmului individual de studiu;
Principiul răspunsurilor corecte ;
Principiul repetiţiei.

Metoda instruirii programate dezvoltă propriile sale principii,valabile la nivel strategic în orice variantă de organizare cibernetică a învătării,într-o structură liniară sau ramificată :

Principiul paşilor mici – se referă la divizarea materiei în unităţi de conţinut,care asigură elevului şansa reuşitei şi a continuităţii în activitatea de predare – învăţare – evaluare ;

Principiul comportamentului activ – vizează dirijarea efortului elevului în direcţia selecţionării,înţelegerii şi aplicării informaţiei necesare pentru elaborarea unui răspuns corect ;

Principiul evaluării imediate a răspunsului – înseamnă întărirea pozitivă sau negativă a comportamentului elevului în funcţie de reuşita sau nereuşita în îndeplinirea sarcinii de învăţare corespunzătoare fiecărui « pas » .

După constituirea ciberneticii ca ştiinţă au fost realizate numeroase maşini de învăţat şi au fost puse bazele teoretice ale instruirii programate ; printre acestea se remarcă lucrările lui B.F.Skinner,care au iniţiat şi au fundamentat instruirea programată cu programme liniare şi ale lui N.A.Crowder,iniţiatorul programelor ramificate.

Programarea ramificată – varianta N.A.Crowder - ,,solicită un efort intelectual mai mare’’necesar elevului pentru ,,recunoaşterea răspunsului corect din cîteva răspunsuri date,pe baza testului alegerii repetate’’ (Okon,Vicenty,1974).

Acest tip de programare nu urmăreşte numai preîntîmpinarea gerşelilor – ca în cazul variantei liniare – ci tratarea acestora în diferite modalităţi de întărire negativă,care reorientează activitatea elevului in direcţia recuperării,reselecţionării,reinterpretării,reaplicării informaţiei necesare pentru parcurgerea ,,pasului’’respectiv.

Secvenţa de instruire,proiectată în cazul instruirii ramificate are următoarea structură de organizare :

a. Informarea elevului ;
b. Prezentarea sarcinii didactice ;
c. Rezervarea spaţiului şi timpului pentru alegerea răspunsului ;
d. Întărirea pozitivă,în cazul răspunsului corect,care asigură trecerea la informaţia necesară pentru parcurgerea secvenţei următoare/,,pasului’’următor,sau d¹) întărirea negativă,în cazul alegerii răspunsului incorect,care orientează elevul spre o ,,programă secundară’’,obligatorie pentru corectarea răspunsului,după care urmează trecerea la informaţia necesară pentru parcurgerea secvenţei următoare ,,pasului’’următor ;
e. Confirmarea răspunsului (corect sau incorect în varianta de întărire pozitivă,respectiv în cea de întărire negativă) ;
f. Informarea din secvenţa următoare (Ţîrcovnicu,1975).

Reuşita acestei metode,în varianta sa liniară,ramificată sau combinată,depinde de calitatea mijloacelor didactice necesare pentru proiectarea şi realizarea activităţii de predare – învăţare – evaluare în spiritul principiilor cibernetice şi pedagogice evocate anterior: manualele programate şi maşinile de instruire. În toate situaţiile,însă,rolul profesorului rămîne determinant.

,,Avantajele şi dezavantajele instruirii asistate de calculator

Această metodă depinde nu numai de calitatea calculatorului,ci şi de condiţia pedagogică asumată la nivelul programelor elaborate special pentru :

o Conştientizarea valorii interactive a informaţiei alese ;
o Sistematizarea rapidă aunui volum mare de informaţii ;
o Difuzarea eficientă a unor informaţii esenţiale solicitate de un număr ridicat de participanţi la actul didactic ;
o Individualizarea reală şi completă a actului învăţării,adaptabilă la ritmul fiecărui elev prin ,,asistenţă pedagogică imediată,realizată/realizabilă de/prin calculator ;
o Stimularea capacităţii profesorului de ,,a deveni un adevărat educator :ghid şi animator,evaluator şi îndeosebi formator preocupat de cultivarea atitudinilor superioare’’ (Văideanu, 1988).

Valoarea instruirii programate constă în faptul că,prin organizarea procesului de învăţare,

principiile didactice (al însuşirii conştiente şi active, al sistematizării şi continuităţii, al accesibilităţii şi însuşirii temeinice a cunoştinţelor) acţionează concomitent şi în fiecare moment al activităţii elevului cu programa,stimulînd formarea şi dezvoltarea capacităţilor intelectuale, precum şi deprinderi de muncă independentă. De asemenea, se reduc în mod simţitor timpul necesar însuşirii cunoştinţelor şi redundanţa inerentă procesului de transmisiune a informaţiilor de la profesor sau de la manual la elev.

În instruirea asistată de calculator rolul esenţial revine educatorului. Pe lîngă o serie de avantaje,această modernă şi eficientă formă de învăţare are şi anumite limite :

Individualizarea excesivă a învăţării duce la negarea dialogului elev-profesor şi la izolarea actului de învăţare în contextul său psihosocial ;
Segmentează şi atomizează prea mult materialul de învăţat;
Duce prea mult la ,,tutelare,’’dirijînd pas cu pas activitatea mentală a subiectului şi, prin aceasta, împiedicîndu-l să-şi dezvolte capacităţile creatoare.

Totodată, instruirea programată nu poate cuprinde întregul proces instructiv-educativ şi nu poate constitui o metodă generală şi universală în pedagogie, în primul rînd din cauză că modelul cibernetic al procesului de învăţămînt pe care se bazează îl reprezintă, ca orice model, numai din anumite puncte de vedere şi nu cuprinde toate reacţiile elevului la perturbaţiile interne şi externe, dar şi pentru că nu toate obiectele de învăţămînt sau disciplinele ştiinţifice pot fi programate, pentru că accentuează verbalismul (în scris) fără a dezvolta suficient intuiţia, pentru că elevul nu are imaginea conturată a obiectului în ansamblul şi pentru că, dificultăţile fiind fragmentate, se limitează formarea unor motivaţii superioare,spiritul critic şi gîndirea independentă. De asemenea, instruirea programată prezintă, datorită formalizării procesului de instruire, şi pericolul formalismului şi al standardizării cunoştinţelor.

Cu toate acestea, integrarea noilor tehnologii – dependente de capacitatea de asistenţă pedagogică a calculatorului – în structura de acţiune specifică metodei didactice conferă activităţii elevului un caracter reactiv şi proactiv, în raport cu informaţia vehiculată, ...

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.