Instrumente europene utilizate in programele de dezvoltare regionala

Trimis la data: 2006-02-21
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 8.65 / 10
Downloads: 12
Autor: Constantin
Dimensiune: 21kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Instrumente europene utilizate in programele de dezvoltare regionala
FONDURILE STRUCTURALE sunt instrumente financiare prin care Uniunea Europeană acţionează pentru eliminarea disparităţilor economice şi sociale între regiuni, în scopul realizării coeziunii economice şi sociale: Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) – este fondul structural care sprijină regiunile mai puţin dezvoltate, prin finanţarea de investiţii în sectorul productiv, infrastructură, educaţie, sănătate, dezvoltare locală şi întreprinderi mici şi mijlocii, precum şi la conversia economică şi socială pentru zone care se confruntă cu dificultăţi structurale.
Referat despre Instrumente europene utilizate in programele de dezvoltare regionala
Măsuri eligibile

- Investiţii productive care permit crearea sau menţinerea de locuri de muncă permanente;
- Investiţii in infrastructura, cu diferite scopuri în funcţie de Obiectivul de intervenţie;
- Dezvoltări indigene: dezvoltare locală şi a IMM-urilor.

Fondul Social European (FSE) – este fondul structural destinat politicii sociale a Uniunii Europene, care sprijină măsuri de ocupare a forţei de muncă şi dezvoltare a resurselor umane.

Contribuie la:
- promovarea oportunităţilor pentru angajarea forţei de muncă - şomeri şi grupuri dezavantajate, prin creşterea mobilităţii lor şi facilitarea adaptării lor la schimbările industriale;
- implementarea Strategiei Europene pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Măsuri eligibile
- Asistenţă pentru persoane: instruire educaţională şi vocaţională, ajutor pentru angajare, educaţie superioară în ştiinţă şi cercetare, informare asupra unor noi surse de locuri de muncă;
- Asistenţă pentru structuri şi sisteme: îmbunătăţirea sistemelor de educaţie şi instruire, modernizarea serviciilor de angajare a forţei de muncă, dezvoltarea de sisteme care să anticipeze nevoile de calificare;
- Măsuri însoţitoare: conştientizare, servicii, etc.

Fondul European pentru Orientare si Garantare in Agricultura (FEOGA) – secţiunea „Orientare” – este fondul structural destinat politicii agricole comune a Uniunii Europene, care sprijină măsuri pentru modernizarea agriculturii şi dezvoltare rurală.

Secţiunea „Orientare” contribuie la sprijinirea regiunilor mai puţin dezvoltate, prin îmbunătăţirea eficienţei structurilor de producţie, procesarea şi marketingul produselor agricole şi forestiere, precum şi dezvoltarea potenţialului local in zonele rurale.
Secţiunea „Garanţii” a acestui fond, care nu este de tip structural, contribuie la dezvoltarea rurală in cadrul Politicii Agricole Comune în zonele cu dificultăţi structurale.

Măsuri eligibile
- investiţii în holdinguri agricole;
- sprijin de început pentru tineri fermieri;
- instruire profesională;
- sprijin pentru scheme de pensionare anticipată;
- alocaţii compensatorii pentru zone dezavantajate;
- măsuri de agro-mediu;
- procesarea şi marketingul produselor agricole;
- dezvoltarea şi promovarea pădurilor;
- măsuri pentru adaptarea şi dezvoltarea zonelor rurale.

Instrumentul Financiar pentru Orientare Piscicolă (IFOP) – este fondul structural destinat politicii comunitare din domeniul pescuitului, care sprijină măsuri pentru creşterea competitivităţii sectorului piscicol, în condiţiile asigurării unui echilibru durabil între resurse şi capacitatea de exploatare.

Contribuie la adaptarea si modernizarea industriei pescuitului in regiunile Obiectiv 1 şi in alte regiuni, prin:
- crearea unui echilibru durabil între resursele marine şi folosirea lor;
- creşterea competitivităţii companiilor;
- îmbunătăţirea furnizării şi dezvoltării de produse de pescuit şi acva-cultură;
- susţinerea revitalizării zonelor dependente de pescuit.

Măsuri eligibile
- ajustări ale efortului în sectorul pescuitului;
- modernizarea flotei;
- dezvoltarea de ferme de pescuit;
- protecţia zonelor maritime;
- facilităţi în porturile de pescuit;
- procesarea şi marketingul produselor de peşte;
- promovarea produselor.

TIPURI DE INTERVENTII STRUCTURALE
A. Obiectivele prioritare ale Fondurilor Structurale pentru perioada 2000-2006 sunt reglementate prin Regulamentul Consiliului (EC) Nr. 1260/1999 din 21 Iunie 1999

Obiectivul 1 (teritorial): promovează dezvoltarea şi ajustările structurale ale regiunilor care înregistrează întârzieri în dezvoltare, prin furnizarea de infrastructură de bază şi încurajarea investiţiilor în activităţi economice de afaceri.

- Este finanţat prin FEDR, FSE, IFOP şi FEOGA Orientare.
- Acoperă zone NUTS nivel II (nivel-regiune), al căror PIB pe locuitor este sub 75% din media EC.

Obiectivul 2 (teritorial): sprijină conversia economică şi socială a zonelor care se confruntă cu dificultăţi de natură structurală
- Este finanţat de FEDR şi FSE
- Acoperă zonele NUTS nivel III (nivel-judet) sau mai mici, inclusiv zone cu schimbări socio-economice în sectoarele industrial şi de servicii, zone rurale în declin, zone urbane în dificultate şi zone dependente de pescuit.

Obiectivul 3 (tematic): sprijină adaptarea şi modernizarea politicilor şi sistemelor de educaţie, instruire şi angajare a forţei de muncă
- Este finanţat de FSE
- Acoperă întreagul teritoriu al Uniunii Europene, cu excepţia regiunilor Obiectiv 1.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.