Instrumente juridice internationale privind protectia juridica a drepturilor omului cu caracter universal

Trimis la data: 2013-01-03 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: cladoveanu1987 Dimensiune: 35kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In cadrul Conferintei la nivel inalt de la Teheran, la care au participat sefii de stat ai SUA, Anglia si URSS, din anul 1943, s-a adoptat hotararea ca ministrii de externe ale celor trei state sa pregateasca proiectul statutului noii organizatii. Reuniunea ministrilor celor trei state a avut loc la Dumbarton Oaks, in anul 1944. Aici s-a pregatit proiectul de statut al noii organizatii internationale universale, denumit Propuneri pentru infiintarea unei organizatii internationale universale. Problemele asupra carora nu s-a ajuns la un acord aveau sa fie discutate la Conferinta la nivel inalt de la Yalta din 1945, unde, totodata, avea sa se adopte si regula unanimitatii voturilor celor cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al viitoarei organizatii .

Urmatoarea conferinta care avea sa duca la finalizarea actului constitutiv al viitoarei organizatii s-a desfasurat la San Francisco.
Carta - actul constitutiv al ONU - este un instrument dinamic care se deosebeste de tratatele multilaterale clasice si care a fost semnata la 26 iunie 1945 la incheierea Conferintei Natiunilor Unite privind organizatia internationala, intrand in vigoare la 24 octombrie 1945, conform dispozitiilor art.110 alin.3 "prezenta Carta va intra in vigoare dupa depunerea instrumentelor de ratificare de catre Republica China, Franta, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Rusia si Statele Unite ale Americii si de catre majoritatea celorlalte state semnatare...".

Depozitarul acestui document este guvernul SUA.Acest act constitutiv al organizatiei se compune din 111 articole dispuse in 19 capitole, act semnat de 51 de membri. Ca tratat international, Carta indeplineste operatia de codificare a celor mai importante principii ale relatiilor internationale - de la suveranitatea si egalitatea statelor pana la interzicerea folosirii fortei in relatiile internationale.Carta se deschide cu un Preambul si cuprinde capitole despre scopurile si principiile Natiunilor Unite, despre statutul de membru, organisme, rezolvarea pe cale pasnica a disputelor, despre actiuni referitoare la amenintarea pacii, incalcarea pacii si actele de agresiune, cooperarea economica internationala .Carta ONU trateaza drepturile omului in Preambul si in alte cateva articole.

Astfel, Preambulul enunta hotararea popoarelor Natiunilor Unite de a izbavi generatiile viitoare de flagelul razboiului, reafirma credinta lor in drepturile fundamentale, in egalitatea in drepturi dintre femei si barbati precum si dintre natiunile mari si mici, stabileste obligatia de a crea conditiile pentru mentinerea justitiei si pentru respectarea obligatiilor asumate prin tratate, precum si hotararea de a favoriza progresul social si crearea unor conditii mai bune de viata "intr-o mai mare libertate".

Carta declara, inca din alin. 2 al art. l, ca unul dintre scopurile Natiunilor Unite este: "sa dezvolte relatii prietenesti intre natiuni, intemeiate pe respectarea principiului egalitatii in drepturi a popoarelor si pe dreptul lor de a dispune de ele insele", iar in alin. 3, precizeaza ca un alt scop al ONU este "sa realizeze cooperarea internationala, rezolvand problemele internationale cu caracter economic, social, cultural sau umanitar, promovand si incurajand respectarea drepturilor omului si libertatilor fundamentale pentru toti, fara deosebire de rasa, sex, limba sau religie".
Carta declara, inca din alin. 2 al art. l, ca unul dintre scopurile Natiunilor Unite este: "sa dezvolte relatii prietenesti intre natiuni, intemeiate pe respectarea principiului egalitatii in drepturi a popoarelor si pe dreptul lor de a dispune de ele insele", iar in alin. 3, precizeaza ca un alt scop al ONU este "sa realizeze cooperarea internationala, rezolvand problemele internationale cu caracter economic, social, cultural sau umanitar, promovand si incurajand respectarea drepturilor omului si libertatilor fundamentale pentru toti, fara deosebire de rasa, sex, limba sau religie ".
Potrivit alin. 3 al art.62, Consiliul Economic si Social poate pregati conventii in probleme tinand de competenta sa, iar lin. 4, se precizeaza ca el poate convoca conferinte nationale in problemele respective. Mandatul Consiliului Economic si Social continua in art.64, potrivit caruia, el se e intelege cu membrii ONU si cu institutiile specializate, pentru a obtine rapoarte privind masurile luate in executarea recomandarilor sale si ale Adunarii Generale - in probleme de competenta Consiliului - urmand sa comunice observatiile facute asupra acestor rapoarte, Adunarii Generale. In continuare, art. 68 imputerniceste Consiliul sa infiinteze comisii pentru a promova drepturile omului, precum si orice alte comisii necesare in vederea indeplinirii functiilor sale.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.