Instrumente topografice

Trimis la data: 2004-11-09
Materia: Geografie
Nivel: Liceu
Pagini: 19
Nota: 7.21 / 10
Downloads: 3739
Autor: Radu
Dimensiune: 160kb
Voturi: 202
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Întregul aparat se compune din infrastructura şi suprastructura. Infrastructura este cuprinsa între ambaza teodolitului şi limb inclusiv, iar suprastructura este compusa din restul partilor componente, toate putându-se misca în jurul axei verticale V-V).
Este instrumentul care permite masurarea directiilor la doua sau mai multe puncte din teren, precum şi (nclinarea acestor directii. Determinarile se raporteaza la un plan orizontal care trece prin punctul (n care se stationeaza cu teodolitul, numit punct de statie.
Clasificarea teodolitelor se face dupa :

modul de citire a directiilor determinarilor
gradele de libertate ale miscarilor cercului orizontal
Dupa modul de citire a directiilor, se cunosc doua categorii de teodolite:clasice, la care cercurile sunt gravate pe metal, citirile fac(ndu-se cu ajutorul vernierului, microscopul cu scarita sau microscop cu tambur. Acest ultim tip de aparat nu se mai construieste.
moderne, la care cercurile sunt gravate pe sticla, iar lecturile se fac centralizat pentru ambele cercuri, (ntr-un singur microscop, fixat pe luneta.

electronice, la care cercurile sunt digitale, valoarea indicatiei fata de un reper de pe cercul gradat fiind afisata pe un ecran cu cristale lichide.Clasificarea dupa precizia de determinare a unghiurilor conduce la urmatoarele categorii:

teodolite de mare precizie, sau astronomice, la care lecturile se fac p(na la zecime de secunda de arc(Theo 002,Wild T4,Kern DKM 3);
teodolite propriu-zise, la care determinarile se fac p(na la o secunda de arc (Theo 010,Wild T2,Kern DKM2) ;
teodolitele tahimetrice la care determinarile se fac la minut de arc (Theo 020, Theo 030, Wild T1A, Wild T16, Kern DKM 1) precum şi teodolite tahimetrice de santier, la care determinarile se fac la 10 minute de arc.

Clasificarea dupa gradele de libertate ale miscarii cercului orizontal gradat se face (n:teodolite simple, la care numai cercul alidad se poate misca (n jurul axei verticale;teodolitele repetitoare, la care at(t cercul alidad c(t şi limbul au posibilitatea misca (n jurul axei verticale;teodolitele reiteratoare, la care miscarea limbului (n jurul axei verticale se face prin intermediul unui surub exterior, numit reiterator.I.1. Schema generala a teodolitului clasic.

Figura 1- Schema generala a teodolitului.(ntregul aparat se compune din infrastructura şi suprastructura. Infrastructura este cuprinsa (ntre ambaza teodolitului şi limb inclusiv, iar suprastructura este compusa din restul partilor componente, toate put(ndu-se misca (n jurul axei verticale V-V).Partile componente, asa cum sunt prezentate (n figura 1. sunt:1 - luneta teodolitului; 2 - cercul vertical; 3 - axa de rotatie a lunetei; 4 - furcile lunetei; 5 - cercul alidad; 6 - cercul gradat orizontal (limbul); 7 - axul teodolitului; 8 - coloana tubulara a axului teodolitului; 9 - ambaza teodolitului; 10 - suruburi de calare; 11 - placa de tensiune a ambazei;

12 - placa ambazei; 13 - surub de prindere (surub pompa); 14 - dispozitiv de prindere a firului cu plumb; 15 - nivela torica a cercului orizontal; 16 - nivela sferica a cercului orizontal; 17 - dispozitiv de citire a cercului orizontal; 18 - surub de blocare a cercului alidad; 19 - surub de blocare a limbului; 20 - surub de blocare a miscarii lunetei; 21 - ambaza trepiedului; VV - axa principala a teodolitului (verticala); OO - axa secundara a lunetei; NN - directricea nivelei torice; VsVs - axa nivelei sferice; Cv - centrul de vizare al teodolitului.

La vizarea unui obiect (ndepartat, teodolitul are posibilitate de miscare (n jurul axei principale de rotatie, V-V si posibilitate de miscare a lunetei si cercului vertical (ntr-un plan vertical (n jurul axei orizontale secundare O-O.
Axele teodolitului.

Din punct de vedere constructiv teodolitul are trei axe şi anume:
axa V-V, numita şi principala, care este axa de rotatie a suprastructurii aparatului. (n timpul masuratorilor, aceasta trebuie sa fie verticala;axa O-O, numita şi secundara, care este axa (n jurul careia se roteste luneta (mpreuna cu cercul vertical;axa r-O (reticul-obiectiv) numita şi de vizare, care este linia materializ(nd directia spre care se efectueaza masuratoarea.

Lunetele instrumentelor topografice sunt constituite ca un dispozitiv optic ce serveste la vizarea, la distanta, a obiectelor numite şi semnale topografice, a caror imagine obtinuta prin luneta este clara şi marita, imposibil de obtinut cu ochiul liber. (n afara de aceasta, luneta poate servi şi la determinarea distantelor (masurare) pe cale optica, procedeul numindu-se determinarea stadimetrica a distantelor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.